Готвят нова тесла за шофьорите нарушители

Идеята се обсъжда от близо 10 години, като за въвеждането є най-много настояват от Националното сдружение на общините

Снимките от камери за скорост и улично видеонаблюдение, собственост на общините, да се използват от КАТ за издаване на електрони фишове на шофьорите нарушители.

70 на сто от глобите да постъпват в общинските бюджети, когато са засечени с техни камери. Това предвижда проект за промени в Закона за движение по пътищата, внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Маноил Манев, пише „Труд“.

Идеята се обсъжда от близо 10 години, като за въвеждането є най-много настояват от Националното сдружение на общините.

 

През този период в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и много други градове бяха монтирани стотици камери, започнаха да работят и центрове за наблюдение. Част от тях и в момента дават записи на МВР и КАТ, по които се съставят актове и наказателни постановления за нарушения по Закона за движение по пътищата. Но електронни фишове за скорост се издават само по данни от сертифицирани полицейски камери.

Проектът на Ненков и Манев, по който са работили и експерти от Столична община, изисква автоматизираните технически средства и системи на общините да отговарят на същите изисквания като на КАТ, като и да снимат и записват датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което и извършено нарушението.

Определени от кметовете длъжностни лица ще имат достъп до компютърните системи на МВР, за да установят от какъв вид и каква категория е автомобилът и кой е неговият собственик, на чието име да се състави електронния фиш. Постъпващите в общинската хазна приходи ще дават възможност за поддръжка и разширяване на мрежата от тези технически средства.

На гишетата за административно обслужване в общините нарушителите ще могат да получават невръчени електронни фишове и наказателни постановления, издадени от МВР, пише още в проекта. Той обаче няма как да бъде гласуван в разпускащото се след седмица 48-о Народно събрание и остава за следващия парламент.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене