Вежди Рашидов: България има благословията на папа Франциск

Пресцентър Народно събрание

България има благословията на папа Франциск. Посланието предаде при откриване на пленарното заседание председателят на парламента Вежди Рашидов. Негово Светейшество пожела също много здраве, успехи на държавата ни, беше ден на благословия към християнството, добави той. Преди ден Рашидов беше на лична среща от папата във Ватикана.

Депутатите направиха разместване в програмата си. По предложение на председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов първа точка стана проект на решение за даване на съгласие за увеличаване на акционерното участие на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие. Трябва да мине бързо, защото до няколко дни трябва да уведомим акционерите, в противен случай ще намалее капиталът ни в банката, обоснова се той.

По предложение на Петър Петров от „Възраждане“ законопроектите за промени в закона за съдебната власт станаха втора точка за днес. Външният министър Николай Милков ще бъде изслушан след второто гласуване на промените в закона за горите.

От програмата по искане на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отпадна точката за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ, внесена от Кирил Петков от „Продължаваме Промяната“. Той посочи, че не е обяснено откъде ще дойде финансирането и като цяло е популизъм. Ако някой иска да компенсира битовите абонати на газ, в удължения държавен бюджет има 50 млн. лв. и, ако правителството реши, може да използва част от тях за това.

 Нелли Желева/БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене