Въпреки по-високата цена, благоевградчани предпочитат българско месо

Едва 30% от свинското месо в магазините у нас е от български произход, сочат данни на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Наш екип провери, какво месо се предлага най-често в магазините в Благоевград.

Много са секторите, засегнати пряко от паднемията и постоянно растящата инфлация. Високите цени на фуражите, тока и горивата нанесоха големи щети върху икономиката през изминалата година. Проблемите се отразяват и върху цената на месото, което значително поскъпва.

„Разбира се, че има повишение. То всичко е нагоре, и при месото има. Обикновено се търси свинско месо, тук при нас, е разфасовка, всякакъв вид свинско месо имаме, всяко е различна цена. Пилешкото месо също е нагоре, но повеч се търси свинско“ – сподели Александър Ханджийски , работник от месарски магазин

Александър Ханджийски работи от дълго време в магазин за месо. От практиката си вижда, че хората гледат цената, а не качеството, което отчита като нормално, на фона на цялостното поскъпване на хранителните продукти. Отбелязва, че българското месо е по-скъпо от вносното, но с по-добро качество. В момента цената на пилешкото филе в магазина  е 14,90лв/кг,  а свинското месо, е на цена 11лв / кг.

Елена е пенсионерка и се съобразява с цената на месото, но винаги залага на качествено и българско месо.

„На българско месо е по-висока цената, но е по-качествено. Макар че купуваме и вносно, зависи, но предпочитаме българско. Купувам пилешко, свинско, телешко зависи пак, защото сме пенсионери, и се съобразявам с всичко“, разказа пенсионерката Елена.

От направената проверка установихме, че жителите на Благоевград предпочитат българското месо, въпреки по-високата му цена и предпочитат да спестят от количеството, а не от качеството.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене