Шефът на отдел в РУО – Благоевград М. Попов пред директорите на училищата в Пиринско: Няма основание за обявяване на грипна ваканция

„Към този момент ситуацията е спокойна. Няма предпоставки и основание за обявяване на грипна епидемия на територията на областта”, това съобщи началникът на отдел ОМДК /Организационно-методическа дейност и контрол/ в РУО – Благоевград Методи Попов по време на проведеното вчера следобед работно съвещание с директорите на училища от областта.

Темата за заболеваемостта и ще има или не грипна ваканция е сред най-коментираните както в образователната гилдия, така и сред родители и ученици. В социалните мрежи „текат множество прогнози”. Една от тях е, че заради повишената заболеваемост учениците ще бъдат разпуснати в петък /27.01./ Други пък пишат, че училищата ще затворят на 30.01. /понеделник/ и така вместо пет дни – от 1 до 5 февруари, междусрочната ваканция ще е една седмица.

„Зная, че към вас има много въпроси от родители и ученици. Затова преди срещата разговарях с д-р Мончева /б.р. директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ/. Тя сподели, че появилата се в публичното пространство информация за повишаване на заболеваемостта е преувеличена и не е съгласувана с Регионалната здравна инспекция”, обърна се към директорите М. Попов и подчерта, че надеждите са първият учебен срок да приключи така, както е по заповед на министъра на образованието. Или, казано с други думи, учениците да са по класните стаи до 31 януари /включително/ и след това, в периода 1-5 февруари, да излязат в официално утвърдената и заложена ваканция.

Конкретният повод за работното съвещание бяха предстоящите кампании по националните външни оценявания в 4, 7, 10 клас и държавните зрелостни изпити. Бяха засегнати и въпроси като осъществяването на контролна дейност от страна на директорите, демотивацията и намаляване броя на учениците, явяващи се на олимпиади.

Началникът в РУО говори и за училищния план-прием в 1 клас, държавния такъв след 7 клас, констатирани „аномалии”, свързани с учебния процес, или по-скоро при преподаването след отпадането на тематичните разпределения. Директорите получиха и конкретни указания.

За най-важното от съвещанието четете в следващия брой на вестник „Струма”.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене