Приеха нова формула за изчисляване на процентите на ТЕЛК

„Промените в Наредбата за медицинската експертиза са в няколко посоки, като най-значимата и дългоочаквана от хората с увреждания е промяната в Методиката за оценка на трайно намалената работоспособност, вид и степен на увреждане, в проценти. В основната си част направените промени са предложени от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните съвети към министъра на здравеопазването по съответните медицински специалности.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет.

Същественото в тази промяна е отчитането на всяко едно увреждане в общата оценка. Новият начин за изчисляване на оценката отразява най-високия процент на най-тежкото увреждане, към който се прибавят 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания.

„Промените в Наредбата ще спомогнат за прецизиране на случаите, при които с категоричност трябва да се определи пожизнен срок на инвалидност и/или чужда помощ“, обясни д-р Меджидиев.

Той посочи, че е отстранена и несправедливостта, свързана с невъзможността за определяне на чужда помощ при лицата с психични заболявания, на които са определени под 90% трайно намалена работоспособност. Промяната в тези текстове на Наредбата ще допринесе за по-справедливото оценяване на лицата с психични заболявания.

Наредбата дава възможност лицата, освидетелствани или преосвидетелствани в периода до влизането в сила на това постановление и за които с него са определени по-благоприятни условия за оценка на увреждането, да имат право да подадат заявление-декларация за преосвидетелстване извън случаите по чл. 56, ал. 1 от Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Не се предвижда срок за това преосвидетелстване, тъй като се очаква значителен интерес от лицата с увреждания и съществува риск от допълнително забавяне на експертизата от страна на ТЕЛК при ограничаване във времето, обясни здравният министър.

„Тези промени ще ускорят процеса по издаване на експертните решения, предстоят и други промени, за което сме ангажирали „Информационно обслужване“ АД. Предвиждаме и промени по отношение на ТЕЛК съставите, така че да дадем възможност на повече експерти да извършват експертиза, което ще намали и сроковете за получаване на експертните решения“, заяви още д-р Меджидиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене