Нови придобивки за ПСС

В края на 2022 г., стартира кампания по идея на планинския водач Бранислав Бранков – 100% от печалбите от продажбата на календар „Живи планини“ 2023 г. да бъдат използвани за закупуване на четири преносими автоматични електронни дефибрилатора (AED) с резервни батерии и консумативи за Планинската спасителна служба.

И се случи – всички календари бяха продадени, дефибрилаторите са поръчани (благодарение на партньори, за под половината от събраните средства) и скоро ще бъдат доставени на ПСС, от където ще поемат към отрядите в Троян (за района на х. „Плевен“), Благоевград (за района на „Картала“ и х. „Македония“), Смолян (Пампорово и Чепеларе) и Сандански (ЮЗ Пирин и Беласица).

С останалите средства от кампанията, беше закупен най-модерния лек и лесно преносим дрон DJI Mavic Enterprise 3T с термокамера, в комплект с 3 допълнителни резервни батерии, изключително подходящ за издирване. Дронът вече е в централата на ПСС и колегите го разучават (за съжаление силните ветрове през последните два дни не позволяват тренировки на открито).

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене