Стоян Стоев: Прокаран е път до Дъбайския манастир – едно от забравените места в община Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път до него. Това съобщи бившият общински съветник Стоян Стоев, който поднесе и благодарности на Югозападното горско предприятие. По думите му по негова инициатива е подготвено общо искане от местните хора от региона, в което е подчертана важността на манастира за историята на региона, и потенциала да се превърне в туристическа атракция, на която горските са откликнали.

„Всичко започна преди около 2 години, когато с бившия кметски наместник Борислав Арнаудов стартирахме облагородяване на туристическата пътека до манастира от с. Кашина. Поставихме табели и информация, за да се ориентират по-лесно туристите“, каза Стоян Стоев. Той обясни, че след това са продължили с работа с доброволен труд по укрепване на сградите на манастира. „Много хора се включиха начело и с кмета на Катунци Красимир Кисов На всички тях искам да благодаря“, допълни бившият общински съветник.

От думите му стана ясно, че след всичко направено от тях е оставал проблемът с достъпа за автомобили от по-близката страна – от с. Горно Спанчево. „С доброволен труд можеш да направиш много, но стигнахме етап, в който без тежка техника не можехме да се справим. А последните години са ни убедили, че от Община Сандански не можем да очакваме нищо друго освен събиране на данъци и такси. Затова заедно с местните хора инициирахме обща молба, защото това е горски път и се реагира много бързо“, каза още Стоян Стоев.

Така през последните дни горският път е трасиран и вече манастирът е достъпен с автомобил и през много по-краткия маршрут от с. Горно Спанчево. Този район започва да става все по-интересен за туристите, а местните също обичат да посещават светата обител високо в планината.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене