БСП върна мандата на Радев, избори на 2 април

Лидерката на БСП Корнелия Нинова върна третия мандат неизпълнен на президента Румен Радев. Така страната отива на поредните предсрочни парламентарни избори. Очаква се те да са на 2 април.

Срещата между Нинова и Радев продължи 3 минути и бе само за размяна на 2-3 изречения пред медиите. Соцлидерката обясни, че са направили всичко възможно за постигането на мнозинство като са извели 4 национални приоритета, по които е можело да бъде постигнато съгласие. Радев пък отвърна, че ще реши за датата на изборите и след срещата си с ръководството на ЦИК по-късно днес.

Решението за връщането на мандата бе взето след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група в петък следобед, след като малко по-рано през деня стана ясно, че БСП не може да събере мнозинство за излъчване на правителство. На лидерската среща, организирана от Нинова тогава, Бойко Борисов бе категоричен, че не може да подкрепи мандат на левицата, но обеща да поиска от партията си разрешение да преговаря с БСП за техническо експертно правителство. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ видя в срещата основа за диалог и разбирателство и в следващ парламент.

След решението на БСП да върне мандата, президента Румен Радев трябва да издаде указ, с който да разпусне 48-ото народно събрание и да насрочи петите поред избори в рамките на 2 години. Очаква се той все пак да остави още малко време на депутатите да приемат докрай някои законодателни промени, свързани и с плана за възстановяване, и с Наказателния кодекс. Така най-вероятната дата за разпускане на парламента е 2 февруари, а за изборите – 2 април.

Решението си Радев ще вземе и след среща с ръководството на ЦИК по-късно днес, на която трябва да бъдат уточнени необходимите срокове за организация на изборите. За изборните експерти датата 26 март не е вариант, защото има проблеми с доставката на хартия за бюлетините от машини.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене