Нови църковни такси въвежда БПЦ от тази година

С Окръжно от 21 декември 2022 г. Св. Синод на БПЦ е въвел нови църковни такси, приети на синодното заседание на 13 декември с. г. На това основание и отделните епархии също променят цените за извършване на тайнства и треби, както и на ценните книжа и административни образци, лицензирани и печатани от Св. Синод.

Епархийският съвет на Софийска митрополия още на заседанието си на 10 януари 2023 г. с протокол № 1 е взел решение за промяна на църковните такси, считано от 15 януари 2023 г.

Така Кръщението в Софийска епархия ще струва 100 лв. Тази сума включва: купел – 40 лв., кръщелно свидетелство – 15 лв., благотворителна марка – 5 лв. и възнаграждение на свещеника – 40 лв. Венчанието е 150 лв., което включва: венци – 40 лв., венчални свидетелства 2 бр. – 30 лв., благотворителни марки 2 бр. – 10 лв., архиерейска грамота – 20 лв., заплащане за свещеника – 50 лв. Заедно със свидетелството за венчание обаче младоженците отделно плащат за хор, както и таксата за фотографиране в храма – 50 лв. Опелото е на цена от 100 лв., св. Четиридесетница – 40 лв., панихидата е 50 лв., а издаване на дубликат на църковен документ – 25 лв.

В окръжното на Софийска епархия се посочва, че за бедни енориаши погребението може да се извърши безплатно с решение на църковното настоятелство.

Окръжното на Софийска епархия задължава свещениците да издават квитанция за всяка получена сума, а определените от Епархийския съвет такси трябва да се поставят на видно място във всички храмове и да се спазват стриктно. Отбелязва се също така, че новите такси са пределни. Според обстоятелствата свещеникът може да намали възнаграждението си и дори да се откаже от него.

Макар че новите църковни такси са влезли в сила отпреди три дни, те още не са публикувани официално нито на интернет страницата на Българска патриаршия, нито на уебсайтовете на отделните митрополии. Много от храмовете още не са получили официален документ за променените цени на църковните такси.

Столични свещеници коментират, че посочените в окръжното „пределни“ цени не могат да са окончателни, защото в тях не са калкулирани разходите на храмовете. Един средноголям храм в София всеки месец плаща близо 2 000 лв. за отопление, отделно са разходите за ток и вода, заплащане на клисари и т.н.

В края на годината всеки храм дава на митрополията 5 % от оборота си, което включва не само приходите от тайнства, треби и ценни книжа, но и събраното в дарителските касички на църквата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене