Илинденци избира своя цар на виното

Тежък празник се задава в село Илинденци. Местните хора хем ще посрещнат боговете на виното на 4 февруари в местността Масовец, хем ще изберат своя цар на божествената напитка. Церемонията по награждаването на най-добрите червени и бели еликсири ще е на площада в населеното място в 12:30 часа. Рано същата сутрин желаещите да се докажат като майстори на приготвянето на виното трябва да оставят по бутилка с напитката, реколта 2022, в сградата на кметството. Специално жури ще оцени вината и ще определи победителите.

Надпреварата ще е в две категории – само за производители от село Илинденци и за производители от други населени места. Местните лозари и винари ще получат призове за първо, второ и трето място, ще се връчи и призът „Цар на виното”. Само първите ще бъдат отличени сред гостите. Всички гости на празника ще усетят очарованието и магията на тукашното вино, неговата мистика, вкус и аромат, които са резултат от любовта и желанието на местните производители.

Уникалният празник е посветен на Трифон Зарезан. Местните жители ще посрещнат боговете на виното – Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, свети Трифон и Ярило. Шестте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните, християните и славяните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя край Илинденци. Боговете ще имат главна роля в ритуала „Розалии”, те преливат вино върху запаления огън. Огненият пламък показва дали годината ще е плодородна за лозарите.

Божествата ще наричат за берекет – да е богата реколтата, да са пълни бъчвите с грозде и вино и тази година. На бог Дионисий ще се падне честта да зареже лозята от името на боговете. Момата Кераца пък ще полива с вино лозовите насаждения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене