Общинската управа на Банско не успя да убеди Добринище, че 160 дка от Лаговете няма да бъдат застроени и да оставят градчето без клиенти

Жителите на Добринище не повярваха на администрацията на Банско, че няма намерение да застроява 160 дка около хижа „Гоце Делчев“ с хотели, които ще насочат скиорите директно към пистата, и бизнесът в Добринище ще загине без клиенти. Казусът възникна след декемврийската сесия на ОбС – Банско, когато съветниците приеха решение №862, даващо разрешение за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Банско за част от местността Логовете в землището на гр. Добринище. По предложение на вносителя – кмета Иван Кадев, въпросните 160 дка ще получат статут на урбанизирана територия за ваканционно селище.

Миналата седмица бизнесът на Добринище излезе на протест в центъра на градчето, после 40 души от тях изпратиха жалби до областния управител Стоян Христов с искане да отмени въпросното решение №862, жалба срещу решението бе подадена и в Административен съд – Благоевград. В сряда вечерта пък по покана на председателя на ОбС Костадин Загорчин над 60 жители на Добринище се събраха на среща в местното читалище с екип на кметската администрация, воден лично от кмета Ив. Кадев. Срещата бе организирана след новопостъпило от Ив. Кадев предложение до ОбС – Банско съветниците да отменят решението си, защото така поискал кметът на Добринище Петър Галчев заради недоволството на съгражданите му.

Заедно с Кадев на дискусията дойдоха Галчев, Загорчин, зам. кметовете Стойчо Баненски и Сашка Въчкова, гл. архитект на Банско Николай Николов и няколко бивши и настоящи общински съветници. Архитектът бе подготвил презентация с карти на местността Логовете и накъсани обяснения какво точно показва. Николов говори за 4 посоки за развитие, от които множеството не разбра нищо. Останалите зад официалната трибуна многократно се опитаха да обяснят на жителите на Добринище, че гласуваното от ОбС решение е задължително условие, без което не може да бъде изработен проект за развитие на зоната, че без него никой от тях не може да сложи дори барака за понички в парцела си, както и че след изработването на проекта те ще имат възможност да го огледат обстойно. Присъстващите не се успокоиха и при уверението, че докато се стигне до застрояване на въпросното ваканционно селище, което ще допуска най-много двуетажни постройки – по 1 на парцел от 1 дка /или общо 160 на брой/, ще минат много години заради тромавата процедура. Възмутиха се от уточнението, че ако и след приемането на проекта не са съгласни с него, имат законова възможност да го обжалват в съда.

В един момент залата превзе микрофона и хората един през друг започнаха да задават въпроси.

„Защо въпросното ваканционно селище не се направи на свободните земи в Добринище, а се прави около хижата, до която се стига по 12-км пародиен разбит път”, попита жена, представила се с името Цветкова.

„В Канада едно дърво ако се отсече, човекът влиза за 20 г. в затвора, вие искате да сечете, за да строите хотели и да ни оставите без вода”, обвини управниците Мария Грънчарова.

„Когато през 1996 г. започнахме бизнеса с по 2-3 стаи за гости, идеята на мен и колегите бе да опазим Добринище от грамадните хотели, защото в Банско има достатъчно такива. Сега, ако дадете горе 160-те дка на един инвеститор, като дойде следващият, вие и на него трябва да дадете терени, защото нямате право да му откажете. С нас и природата какво ще стане”, попита собственикът на къща за гости Иван Тонин.

„Всички сме за спорт и рекреация, против сме само нова леглова база”, обобщи притесненията на съгражданите си Асен Балтов.

Защо в техническото предложение за Лаговете пише „част“, без да са посочени граници, и каква е гаранцията, че общината няма да разшири тихомълком още зоната? Какъв точно е статутът на този терен и по закон каква леглова база се допуска в „урбанизирана територия“? Защо се прави тази промяна на ОУП, без да са ясни проектите за самата ски зона, в каква посока ще се развива тя, ако има нови писти, с какъв капацитет ще бъдат, за да могат да се предвидят нуждите от легла? Защо се проектира само вдясно от път и дали не е понеже там вече има инвеститорски интерес? Това бяха част от въпросите, с които жителите на Добринище затрупаха администрацията.

Направени бяха и сравнения с другите ски курорти, и най-вече с близкото Банско, където в концесионния договор на „Юлен“ за ски зоната изрично е записано, че леглова база ще се строи само в града, не и около пистите.

В оживената дискусия се включи и Бояна Танчева, представила се като пратеник на концесионера на ски зона Добринище. Тя даде рамо на идеята за промяната на ОУП с обяснението, че заради липсата му сега дори не могат да оправят калния паркинг в подножието на пистите.

„Там, горе, няма вода, няма канализация, кой ще тръгне да строи хотел?“, попита дамата, като категорично обяви, че специално концесионерът нямал никакъв интерес да застроява.

„Не е вярно, на една среща ваш представител каза, че иска да построи горе 4-звезден хотел“, опонира я глас от залата.

„Хубаво се слушаме, ама май не се чуваме”, издразни се към края на срещата кметът Кадев и оприличи страховете на присъстващите с китайската поговорка „Най-трудно е да намериш черна котка в тъмна стая, особено ако котката я няма“. В крайна сметка кметът обеща юристите да проверят каква възможност има точката на ОбС да бъде отменена.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене