11 казана курбан, сготвен само от мъже, раздадоха за Атанасовден в санданското село Хърсово

От близо половин век санданското село Хърсово дава голям курбан за празника на Св. Атанасий. 8 готвачи, само мъже, още призори запалиха огнищата, поставиха отгоре 11 казана с вода и започнаха методично да слагат в тях телешко месо, зеленчуци и подправки. Когато всичко е почти готово, най-накрая слагат ориза – това обясни с охота майстор-готвачът Димитър Бисерков, който работи в екип с брат си Стоян. Двамата са стратезите, от чиито умения в крайна сметка зависи дали гозбата ще е вкусна. Неотлъчно до тях помагаха сръчно още 6-има мъже от селото.

Любопитен е фактът, че в приготвяне на курбана в Хърсово не участват жени, такава е традицията в селото, която е поставена от техните дядовци и бащи. Жените все пак не са напълно пренебрегнати в тази важна мисия – вечерта преди празника те се събират на седянка и правят заготовките на зеленчуците – мият, чистят и режат моркови, кромид, магданоз, измиват ориза и оставят всичко в помещението отляво на входа на църквата, която е затворена, тъй като в нея се извършва реставрация.

Вкусната гозба бе осветена от отец Николай. Преди това той отслужи водосвет за здравето на всички в селото и гостите, дошли на празника.

„Златни им ръце на братя Бисеркови и техните помощници, тази година надминаха себе си и сготвиха най-вкусния курбан”, бе емоционалната оценка на Дежка, която помни и курбаните отпреди 50 години.

Тази година месото за курбана бе подсигурено от църковното настоятелство, което купи една крава, а останалите продукти са дарени от местни жители.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене