Композиторът Кирил Икономов, агент на ДС до 1989 г.: Бях подготвил база в Пирин да скрием Тодор Живков, когато го сложиха под домашен арест!

„Когато сложиха Тодор Живков под домашен арест, аз казах на Иван Славков, с когото бяхме много добри приятели, че съм подготвил една база в Пирин с охрана, където да скрием Тато. Но за съжаление вече беше късно“. Това разкри пред „България Днес“ композиторът Кирил Икономов.

Съпругът на известната певица Мая Нешкова подчерта, че двамата с техния оркестър са били „гвоздеят“ на всички държавни културни програми по времето на соца. „Канеха ни, защото имахме много висока дисциплина и професионализъм. Там компромис нямаше“, категоричен е маестрото.

Тодор Живков

„Гордея се, че съм бил ползван като агент на ДС до 1989 г., и не го отричам. Но не съм казвал на жена ми. Бях съветник на тогавашния министър на вътрешните работи Димитър Стоянов по линия на интелектуалната собственост“, с тези думи Икономов призна публикации в медиите, че навремето е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним „Емил“. По думите му обаче „най-достойните синове в България бяха ВКР-тата“. „Аз пък спасих от затвора много известен наш актьор. За първи път го казвам публично. Той обаче не го знае“, заяви Кирил Икономов.

„Случайни хора в тази система за сигурност на страната нямаше. Подбираха се най-интелигентните. Аз отговарях за етнографско-музикалната чистота на всяка област в България. Тогава имаше прекрасни духови оркестри, прекрасни фолклорни ансамбли, които продължават да радват и днес публиката“, подчертава мъжът на популярната изпълнителка.

„И сега, когато чета какво пишат за Тодор Живков, за неговия начин на ръководене на страната, за неговия апарат, мога само искрено да съжалявам тези хора. Живков беше обграден от изключителни професионалисти! Като Костадин Чакъров, с когото също бяхме близки приятели. Той бе на всяка стъпка до Живков като най-младия и най-предпочитан съветник. А по-благ човек от Григор Шопов не съм срещал. От него се плашеха само предателите и крадците, защото за тях прошка нямаше“, убеден е Икономов.

Маестрото доверява още, че преди 10 ноември с Мая Нешкова са давали безплатни концерти за всички гарнизони в България. Заслугите им не останали неоценени от тогавашния министър на отбраната Добри Джуров.

Кирил Икономов и Мая Нешкова

„Награждавани сме лично от Добри Джуров. Но най-големият подарък, който ни направи от името на БНА, бе една невиждана пиротехника на стадиона в Благоевград за нашия концерт, с който отбелязахме 10-годишната си дейност. Такава пиротехника дотогава не бе правена. Бе нещо феерично, нещо невиждано!“, спомня си той.

Кирил Икономов разказа, че с половинката му са правили парични дарения на пострадалата от земетресението през 1985 г. Стражица. На няколко пъти са пели безплатно за нейните жители. Веднага след катаклизма с Мая Нешкова направили концерт на площада.

„Няма да забравя как ни пуснаха да влезем в града в най-големия студ, в разгара на една голяма човешка трагедия. Спряхме турне в Сливен, за да отидем при тези хора и да им окажем нашата морална подкрепа. Написах песен специално за тях. Мая пееше и плачеше. Стражичани плачеха“, вълнува се и досега маестрото.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене