10 години от атентата срещу Доган

Днес се навършват 10 години от опита за покушение срещу Ахмед Доган. На 19 януари 2013 година по време на VIII Национална конференция на ДПС Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу почетния председател на партията. Оръжието засече и само щракна. В същия момент Доган изблъска ръката на стрелеца, последва кратка схватка между двамата, при която Доган падна, а върху нападателя се нахвърли тогавашния секретар и настоящ председател на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Енимехмедов беше арестуван и му беше повдигнато и обвинение. На 26 февруари Софийският градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца, тъй като беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство. След това стрелецът беше пуснат под домашен арест, като имаше предположения, че това е станало с уговорката да разкрие кой е поръчителят на нападението.

Политическият ни елит остро осъдиха атентата, както мнозина го определиха. Не след дълго се появи въпросът дали наистина става въпрос за атентат или е опит за постигане на определени политически цели. Мнозина анализатори и експерти коментираха случилото се. Според част от тях това е била умишлена инсценировка, целяща да повдигне авторитета и да сплоти електрората на ДПС, както и да наложи Лютви Местан като председател.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене