Проф. Христова: При първи симптоми на грип направете това!

Болна продавачка в сладкарница зарази много хора, издаде директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

„Добре се показа какво всъщност са направили маските и въобще в световен мащаб, се смята, че маските са спасили много повече живот от всички други средства. Така че това е най-лесното, което можем да направим, ако сме болни.

Силно препоръчително е да носим маска не само, за да се предпазим от евентуални връзки и вирус около нас, но и за да предпазим и хората, защото дори в края на инкубационния период, още преди изявата на симптомите, ние сме заразни. Така че, когато сме в закрити помещения и с повече хора, нека да носим маски, нищо не ни коства“, това каза пред NOVA NEWS проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„И другото, което е важно, разбира се, за профилактиката при първи симптоми, да си остане вкъщи. Хем ще го прекараме по-леко, отколкото, ако се измъчваме да ходим на работа, и второ, ще спестим заразяването на страшно много хора.

 

Всъщност сега наскоро стана дума за една продавачка в сладкарница, която е силно болна, колко народ е успяла да зарази, вместо да си остане вкъщи. Ето това е един типичен пример как се разпространяват респираторните заболявания и как съответно могат да се ограничат, ако сме малко по-съзнателни“, допълни проф. Христова.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене