Протест срещу високите данъци в Кюстендил

Протест срещу високите данъци и такса смет в община Кюстендил, които бяха въведени от началото на новата година, е организиран за днес, от 16:30 часа, пред сградата на общината.

Повод за недоволството е увеличението на таксата за битови отпадъци, която от 1,4 промила беше увеличена на 3,5 промила за рамките на града и от 1,4 на 9,5 промила – за селата, съобщиха организаторите. Таксата не беше променяна от 15 години и беше от най-ниските в страната. При МПС се вдига данъкът на всички коли, особено на масово караните, които са по-стари с влошени еко-показатели и с по-малка мощност. Организаторите на протеста недоволстват, че увеличението на данъка за автомобили е с 50-60 процента, а за по-старите – почти двойно. Данък сгради скочи от 1,4 промила на 2,5 промила.

„Наясно сме с цялата организация. Протестите се организират от партиите БСП и присъдружните й партии, които крещящо се нуждаят от възстановяване на рейтинга“, каза днес по този повод кметът на общината Петър Паунов.

Той посочи, че упреците за това, че данъците не са вдигнати по-рано е неуместен, защото „никога не сме искали да вземаме пари от нашите съграждани без да има нужда за това“. Паунов посочи още, че доскоро ниските данъци в Кюстендил са били постигнати, благодарение на добрата работа на общинската администрация с европейските средства и приватизационната програма, както и направените изключителни икономии.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене