Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Югозапада

Всяка година Българското дружество за защита на птиците организира многократни наблюдения в различни части на страната за видовото разнообразие и количественото присъствие водолюбивите птици.

Филиалът на дружеството в Гоце Делчев винаги участва активно в тази отговорна и полезна природонаучна експедиция.

Успях да установя контакт с групата наблюдаващи водолюбивите птици в района на водоема край село Абланица. Ръководителят на дружеството в Гоце Делчев Димитър Попов заедно с д-р Боцев от ОДБХ- Благоевград, представителят на ловното сдружение в града Илия Божков и доброволецът от с. Хаджидимово Иван Терзиев от няколко дни са в района на поречието на река Места, изкуствените водохранилища в района и язовир Доспат.

Събраните данни са полезни не само като текуща информация за БДЗП, но и за ловните дружества в региона, на базата на която може да се формира политиката по отстрела на разрешените видове във влажните зони съобразно законовите срокове.

Първоначалните данни сочат, че изключително топлата есен и зима са оказали въздействие върху мигриращите и трайно присъстващи пернати представители в района.

„Климатичните промени налагат трайни тенденции върху видовото присъствие на пернати във влажните зони и тяхното проследяване има не само научна, но и чисто практическа стойност за природозащитните и ловни организации в страната” – сподели Димитър Попов. В това отношение интересни ще бъдат наблюденията край язовир Доспат.

В района на поречието на река Струма и прилежащите влажни зони край „Бистраците” и яз. „Логодаж” наблюденията се извършват от специалисти на РИОСВ и представители на ЛРС-Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене