Кон предизвика тежка катастрофа на Е-79 край Дяково

Тежка катастрофа на главен път Е-79 край с. Дяково, община Дупница, е предизвикана от кон.

Фирмен автомобил, пътуващ в посока София, се е ударил в безстопанствен кон, който се е движел по пътното платно. От удара конят е починал на място, автомобилът е смачкан в предната част. Шофьорът се е отървал с уплаха и с драскотини от предното стъкло, което се счупило при удара в коня, който тежи около 300-400 кг.

Шофьорът е пътувал от Благоевград за София. Той е извършвал разносна търговия на хранителни добавки на столична фирма.

Свидетели на пътния инцидент са позвънили на тел. 112. На място са пристигнали екипи на Спешен център – Дупница и автомобил на КАТ „Пътна полиция”. Дошли са и служители от общината, които са установили, че животното няма ушна марка, което ще попречи да се установи кой е собственикът му.

Водачът на автомобила е тестван с дрегер, устройството не е отчело наличие на алкохол в кръвта му. Той е транспортиран до Спешен център в Дупница, а след медицински преглед си е тръгнал.

По случая е образувано досъдебно прозиводство.

Това е поредното ПТП с безстопанствено животно на главен път Е-79, което отприщи коментари в социалните мрежи. Илияна Славева коментира: „Преди един ден и аз щях да се ударя с автомобила си в безпризорен кон. Тогава с мен беше и тригодишното ми дете. Оцеляхме като по чудо. Няма ли държавата да се заеме да махне конете от пътя. Да открият собствениците им и да им потърсят сметка”.

Друг потребител на социалните мрежи коментира: „Всеки ден минавам по този път с 4-г. си дъщеря и си отварям очите на четири да не би да изскочи някой кон. Проблемът е от години, но решение няма“.

От общината в Дупница на въпрос коя институция отговаря за проблема заявиха, че при подобни случаи трябва да се звъни в Агенцията по храните и Областно пътно управление, тъй като главен път Е-79 е държавна собственост, а не общинска.

От Агенцията по храните в Кюстендил заявиха: „В повечето подобни случаи безстопанствените животни са без ушни марки и няма как да се докаже чия собственост са”.

Жители от с. Дяково коментираха пред репортер на „Струма“: „Коневъдът Анжело Димитров от Дупница отглежда стадо от над коне в съседното село Мламолово. Те късат електропастира и се разхождат по нивите, като унищожвата посевите ни. Някои от конете излизат и на главен път Е-79”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене