Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско М. Бистрин: Кадровата криза ни принуждава да назначаваме „куцо и сакато“

28-годишен мъж бе задържан в полицейското управление на Банско, след като изпотрошил страничните стъкла на паркирани автомобили. Извършителят на вандалската проява е Р. Стефанов, който бил осъждан за убийство в състояние на афект и за грабеж. Той бил от плевенско село и дошъл в зимния курорт с намерението да започне работа като барман. В ресторант в Банско вече работил негов приятел, който също е осъждан за наркотици. Криминалният случай се разследва, но изважда на преден план проблема с кадрите в ресторантьорския бизнес.

Каква е актуалната картина в сектора на услугите, попитахме хотелиера и ресторантьор Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Ето какво обясни той:

„Кризата с кадрите в нашия бранш е в цялата страна, не само в морските и зимните курорти. Има дефицит за персонал и наемаме „куцо и сакато“, за да закърпим положението. Не можем да правим качествен подбор, не търсим свидетелства за съдимост, но може би е време да започнем. Кадрите изтичат в чужбина, където много добре се възползват от осигурителната система на държавите от ЕС. Работят няколко месеца във Франция – берат ябълки и след като ги съкратят, се връщат в България и се регистрират на борсата със заплата от 1500 евро. Защо им е да работят? Има и такива, които искат да работят, но „на черно“, без договори, за да не загубят парите от борсата, което сериозните бизнесмени няма как да си позволят”.

На въпрос на репортер на „Струма“ дали решението на кадровия проблем не е в наемане на чужденци Малин Бистрин заяви: „Да, това е едно от възможните решения, но е много по-сложно, защото е свързано с издаване на визи и отделно от това проблем е езиковата бариера. Давам пример с украинските бежанци. Малка част от тях започнаха работа на позиции като камериерки и рецепционисти в хотелите в Банско, позиции, на които не се изисква толкова комуникация. Напрягаме се да търсим варианти за излизане от кризата с кадрите, но това е въпрос на национална и регионална политика. На 21 февруари заедно с министъра на туризма Илин Димитров ще проведем среща, на която да обсъдим възможностите за обмен на сезонни работници от Турция, което е свързано и с визови облекчения”, допълни Малин Бистрин.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене