Кунчев: Склонни сме да неглижмираме грипа, но е сериозно заболяване

Снимка: БГНЕС

Той призна, че има проблеми с липсата на някои лекарства

Имаме ли достатъчно лекарства преди да настъпи пикът на грипната епидемия, коментира пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава няма да е точно. Според него, здравното министерство е взело мерки, но проблеми имало в много страни, покрай пандемията и войната в Украйна.

„Една грипна епидемия в никакъв случай няма да разклати здравната система. На определени места за два-три дни може да има проблем с леглата, там идва функцията на щабовете.“, допълни той.

Кунчев обясни, че възрастовата група с най-висока заболеваемост е от 5 до 19 години, следвана от 0 до 4 г. „Няма възраст, която да не е засегната, всеки може да боледува от грип. Като необходимост от болнично лечение – това са най-вече децата”, уточни специалистът.

Доц. Кунчев предупреди, че сме склонни да неглижираме грипа, който обаче е сериозно заболяване. „За 90% от хората той ще премине сравнително леко. Вниманието ни е насочено към 10% – най-вече възрастни хора и хронично болни, за които той може да бъде проблем”, разясни той.

Най-честото усложнение при грипа е пневмонията. „И сега я намираме, включително при децата. Тя е много характерна вирусна пневмония – на слушалка се хваща по-трудно, но на рентгенова снимка се очертава веднага”, каза още главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев апелира да се избягват излишните контакти и събирането на места със струпване на хора. Носенето на маска, дезинфекцията и спазването на отстояние помагат, изтъкна той.

Във връзка с лекарствата той каза, че има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава, че по принцип липсват, по думите му, няма да е точно. „Мисля, че в рамките на месец за много от препаратите ще се стигне до задоволяване”, уточни доц. Кунчев, който призова да не се запасяваме с лекарства.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене