Безпрецедентният случай „Nexo“: Следствието и прокуратурата с подробности (НА ЖИВО)

/ БГНЕС
Случаят с Nexo е уникален в световен мащаб и онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността. Това заяви на брифинг пред медиите главният прокурор Иван Гешев, който определи специално проведената акция като пример за добро сътрудничество с европейските и евроалантическите партньори.

По случая се работи от месеци насам от Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), прокуратурата и Национална следствена служба (НСлС). Вероятно ще се наложи и експертна помощ. 

Борислав Сарафов
БГНЕС

 

Към настоящия момент разследването по делото е възложено на много голям екип от следователи от НСлС, прокурори Градска прокуратура и колеги от Дирекция Финансова сигурност в ДАНС, това заяви шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„По делото вчера бяха с предварително разрешение на съда претърсени 15 обекта – офиси и жилищни домове. По неотложност влязохме в още два обекта. Разпитани са над 20 свидетели, някои от които анонимни. Разпити се провеждат и в момента, в кабинета на следователите. Някои от свидетелите изразиха опасения за своята сигурност и те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели. Надявам се събраните доказателства да помогнат за изясняване на цялостната картина и обективната истина“, посочи Сарафов.

По случая са иззети огромен брой магнитни носители на информация, компютрипари и крипто активи.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене