Отслужиха молебен за юбилея на Мария Луиза, княгинята присъства

Молебенът отслужи митрополит Николай

Десетки се събраха в храм-паметника „Св. Александър Невски“ за отслужването на молебен за юбилея на княгиня Мария Луиза – първородна дъщеря на Цар Борис III и Царица Йоанна и сестра на Симеон Сакскобургготски, предаде БГНЕС.

Княгиня Мария Луиза е родена на 13 януари 1933 г. в София и днес навършва 90 години. Самата княгиня присъства на молебена, както и Симеон Сакскобургготски, Калина Сакскобургготска, членове на семейството, както и още много други обществено известни личности.

Княгиня Мария Луиза е кръстена от Софийския митрополит Стефан, по-сетнешен Екзарх на Българската православна църква, неин кръстник е държавникът Александър Малинов, който по онова време е председател на Народното събрание. Тя носи името Мария Луиза в чест на покойната си баба и първа българска Княгиня на Третото царство Мария Луиза, Принцеса на Парма и Пиаченца.

Молебенът отслужи митрополит Николай.

Вашата леля, княгиня Евдокия, ви е завещала личния си молитвеник на чиято първа страница е била написала „На Мария Луиза, която говори на Бога на български“. В тези жестове се крие истинско достойно на хората от царствен род, които дори и в изгнание, далеч от родината, почувстват ли нужда от Бог, се обръщат към него на български. Моята молба към вас е, като ви пожелавам дълги години здраве и живот, да подарите, не като завещание, а още от сега, по един български молитвеник на вашите близки и да напишете думите на вашата леля. Подканете ги да казват всеки ден по една молитва за българския народ и за България. България има нужда от вашата молитва днес, каза митрополит Николай.

От името на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит той пожела на Княгиня Мария Луиза още дълги и духовни радостни години. „Бог да ви помага и да ви закриля“, каза още митрополит Николай.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене