Днес е петък-13

Празникът на суеверието – защо ни ужасява комбинацията от петък и 13?

За много хора петък 13-ти е фатална дата. На какво се дължи обаче този страх? Има ли исторически причини за него? И какво показва статистиката – наистина ли в петък 13-ти се случват повече нещастия от обикновено?

Петък 13-ти е своеобразен празник на суеверието. Много хора смятат страха от носещия нещастие ден за пълна глупост, при други обаче комбинацията от числото 13 и деня петък е повод за паника. Параскаведекатриафобия – тази нечленоразделна дума се отнася до състоянието на страх от петък 13-то число.

Петък + 13 = нещастие?

Всъщност не съществува статистическа причина за страха от петък 13-ти. Редица изследвания удостоверяват, че на предполагаемия фатален ден не се случват повече злополуки, отколкото през другите дни. И все пак страхът от този ден е едва ли не вездесъщ. Една от причините за суеверната боязън е, че 13 е просто число, което се дели само на едно и на себе си. Това му придава особено значение.

В Библията числото 12 има хармонично значение. При Тайната вечеря 13-то лице е бил предателят Юда Искариотски. Според християнското поверие, Исус Христос е бил разпънат на кръста в петъчен ден, а Адам и Ева били вкусили от забранения плод също в петък. В много небостъргачи няма 13-ти етаж, а не са малко и хотелите, в които няма стая номер 13. В самолетите на много авиокомпании липсва 13-та редица със седалки.

Ден като всички останали?

Фаталната комбинация от деня петък и числото 13 се ражда всъщност чак през 20 век в САЩ. Там петък 13-ти придобива особено значение при втория голям борсов срив през 1927 година – т. нар. „черен петък“. Има обаче и теории, според които страхът от петък 13-ти се заражда много по-рано – през 1307 година, когато на 13 октомври (петък) биват избити кръстоносците.

Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Повече от 80 % от небостъргачите в света нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо

Симптоми

Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-ти.

А ако искате да преживеете най-добре деня, направете нещо, което обичате и което ще ви разсее от страховете ви, съветват експерти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене