Заповедното производство става електронно

Заповедното производство стана електронно и ще може да се разглежда централизирано от съдии в цялата страна. Това решиха току-що депутатите на първо четене.

По същество предложението е за електронизиране на заповедното производство. Така всички процесуални действия ще се извършват в електронна форма. Така ще се издават също и актовете на съда в производството, включително и заповед за изпълнение и изпълнителен лист.

Предвидено е заявленията за издаване на заповед за изпълнение и приложенията към тях ще бъдат подавани по електронен път – чрез Единния портал за електронно правосъдие. Това ще бъде задължително за търговците, държавата, общините и хората, представлявани от адвокат. Останалите ще запазят възможността си да подадат заявлението си на хартиен носител в районния съд. В тези случаи обаче администрацията на съда ще трябва да приведе данните в електронен вид.

Има един пропуск, който между първо и второ четене трябва да бъде отстранен, а именно местната подсъдност за подаване на заявление за издаване на заповед за изпълнение. Предвидено е, че при най-масово срещаните заповеди за изпълнение, а именно въз основа на нотариално заверени споразумения, записи на заповед, нотариални актове местната подсъдност е по постоянния или настоящия адрес, което възпрепятства достъпа на заявители, които са установени в друга държава, посочи Васил Пандов от „Продължаваме промяната“.

Предложението бе прието със 148 гласа „за“.

Срокът за предложения между първо и второ четене да се скъси на три дни предложи Милен Матеев от ПП. То бе прието с 99 гласа „за“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене