Фотоизложба „Далеч от Африка“ гостува в Градската художествена галерия – Благоевград

На 13.01.2023 г, от 17:30 часа, Атанас Кънев и Елена Панайотова ще представят в залите на Градската художествена галерия своята фотоизложба на лица и пейзажи от Африка.
Сюжетите от Африка, заснети от двамата артисти – професионалния фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова са обединени от заглавието „Далеч от Африка“ и отразяват дейността по програмата „Артисти за деца“.

В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър.
Фототворбите отразяват процеса на творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.
Проектът е финансиран от НФ Култура по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Повече за авторите: Атанас Кънев е фотограф на свободна практика с над тридесетгодишен професионален опит. 25 години снима репортажна фотография за вестниците „24 часа“ и „Марица“ в Пловдив. Носител е на много награди, участвал в редица изложби, водещ е на творчески ателиета по фотография.
Елена Панайотова е театрален режисьор, продуцент и педагог. Повече от 25 години работи като режисьор на драматични, куклени и оперни спектакли в България и чужбина. Дългогодишен преподавател в Академия за изкуства в Утрехт, Холандия, както и в НБУ. Поставяла е в множество театри в страната, както и в Държавна опера – Пловдив. Нейни спектакли са получавали престижни награди и номинации и са представяни на различни европейски фестивали.
Елена Панайотова и нейната дейност в Африка по програмата „Артисти за деца“ вдъхновяват създаването на филма „Майка“ на режисьорката Зорница София, спечелил 4 награди от фестивала „Златна роза“. Филмът ще бъде прожектиран премиерно в кино Cinemax в Благоевград на 13 януари от 18:30 часа, а след прожекцията ще има среща с режисьорката Зорница София и с актрисата в главната роля Дария Симеонова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене