Комисията за защита на потребителите проверява общите условия на мобилните оператори

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е започнала проверка в общите условия на търговците и вече са прегледани тези на мобилните оператори, съобщава КЗП.

Проверяваме дали клаузите, които са в общите условия на договорите на мобилните оператори, поставят потребителя в неравноправно положение. Предвиден е ред, по който те да бъдат отстранявани. Това е заявил председателят на КЗП Стоил Алипиев в ефира на „България сутрин“.

По думите му най-честите жалби срещу мобилните оператори са свързани с нелоялните практики – потребителите биват подведени при вземането на търговско решение. „Нелоялните търговски практики са вторият основен проблем на пазара и трябва да им се обърне внимание, защото създават предпоставки за изкуствено завишаване на цените“, отбеляза той. Максималният размер на санкциите, които КЗП може да наложи, е до 50 000 лв.

По отношение на потенциалното поскъпване на мобилните услуги, Алипиев коментира, че „подобни ситуации рушат доверието между всички участници на пазара – контролен орган, търговци и потребители“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене