Втори тест потвърди размяната на бебетата, но само съдът може да ги върне на биологичните майки (Обзор)

Макар втори тест да потвърди, че двете бебета, родени през септември в столичната болница “Шейново” са разменени, само съдът може да ги върне на правилните майки. За новото ДНК изследване се разбра в петък.

То е било направено по желание на Севда Михайлова, която първоначално отказваше да върне момиченцето си. За размяната сигнализирала другата майка, след като видяла несъответствие в номерата на гривничките за нея и бебето. Михайлова казваше, че не вярва на изследванията, направени от Софийската районна прокуратура. Според информация на Нова телевизия тя вече склонила да размени бебето, което гледа, с истинската си дъщеричка. Подмяната обаче не може да стане просто така.

Причината е, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните. Това е и причината дори да се случи физическа размяна, да трябва да се води отделно гражданско дело в окръжен съд. За столицата това е Софийският градски съд. Действа се по Семейния кодекс. Завежда се дело за оспорване на произход. Сложното е, че това трябва да направят и двете жени, а не само тази, която установила размяната. Така се водят огледални дела. Съдът назначава изследване, което установява, че вписаните като баща и майка не са родителите на детето. В същото дело може да се обедини и втори иск – за установяване на произход. Същата процедура тече и за второто дело.

Не е много сигурно дали магистратите ще ползват направените тестове, или ще назначат нови ДНК изследвания. Практиката е съдът сам да събира доказателства.

С решението по първия иск се обявява за нищожно удостоверението за раждане на детето, което е при втората майка, а с втория се удостоверява, че другото дете е на първата. Установявайки произход на малко дете, в същото дело съдът се произнася и за родителските права. Ако другата страна се съпротивлява, детето може да бъде отнето след решението на съда от частен съдебен изпълнител. С приемането на резултатите от страна на Севда, това изглежда малко вероятно.

За невероятната история се разбра на 21 декември, след като бе съобщена първо на сайта на “24 часа”. Прокуратурата води разследване за причините и ако бъде доказан умисъл виновният може да получи до 2 години затвор. Самата подмяна е станала при първото раздаване на бебетата. Михайлова родила по естествен път и след като взела своето бебе, го наснимала. Държала го 2 часа, преди да ѝ го върнат, вече разменено. Другата жена родила със секцио и не е виждала истинското си дете. Тя получила гривничка, но при поставянето някой сложил грешните.

Заради случая от здравното министерство разпоредиха проверка как се случват нещата във всички АГ отделения в страната. Тя е поверена на медицинския одит към ведомството.

Проверките са започнали още на 21 декември м.г. Не е ясно колко време ще продължат и кога ще се обявят резултатите. Вероятно ще се ползват за уеднаквяване на правилата. Директорът на “Шейново” д-р Румен Велев още след случая обяви, че ще настоява гривните да са баркод. Причината е, че в момента номерата на тях могат да бъдат изтрити.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене