Минка Капитанова: Съдете ме!

минка капитанова

Пореден финансов удар! КЗК спря нови 1,5 млн лв. за Гърмен, част от тях кметицата г-ца Капитанова предвидила за приятеля си от Абланица В. Амзов, посъветва фирмите да я съдят

Нов финансов удар върху община Гърмен нанесе Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, след като вчера отмени като незаконосъобразно решението на кметицата Минка Капитанова за определяне изпълнител на обществената поръчка за допълнително водоснабдяване на с. Рибново и изграждане на външен во­допровод и напорен водоем за с. Долно Дряново. За двата обекта Публична инвестицион­на програма „Растеж и устой­чиво развитие на регионите“ бе предвидила съответно 530 958 лв. и 754 916 лв. без ДДС, или общо над 1,5 млн. лв.

За сериозната сума над­преварата се води между „Аква Гърмен“ ДЗЗД – с. Дъбница, община Гърмен /обединение между „Билдинг компани“ ЕООД – с. Дебрен, с управител Бисер Узунов, и софийската „Каро трейдинг“ ООД, с упра­вител Красимир Караиванов/; соловия играч от с. Абланица „А-Строй“ ЕООД, с управител Венцислав Амзов /фирма, която е редовен победител в обществени поръчки заради близостта на Амзов с кмети­цата/; Обединение „Гърмен 2014“ /благоевградската „Алекс строй“ ООД на Алексан­дър Бачев плюс санданската „Бетон“ ЕООД на Андрей Хрис­тов/; и „ВиК Гърмен“ ДЗЗД /“Вера строй“ ЕООД и „Петканин“ ЕООД – и двете фирми на Георги Петканин от с. Огняно­во/.

За победители на двете по­зиции бяха избрани съответ­но „ВиК – Гърмен“ ДЗЗД и, ес­тествено, „А-Строй“ на кмет­ския любимец Амзов.

КЗК започна обследване на конкурсната процедура след жалба на ДЗЗД „Аква Гърмен“ и констатира серия сериозни нарушения, сред които и лип­са на мотиви от страна на ко­мисията по какви причини е дала съответните точки за тех­ническите предложения на участниците, поради което оценяването останало на тъм­но.

На всичкото отгоре Капитанова побързала да сключи договор с победителите, пре­ди да изтече 14-дневният срок за уведомяване на страните как са се представили в кон­курса, поради което КЗК си е позволила в решението си безпрецедентно да посъветва останалите фирми да търсят правата си по реда на Гражданско-процесуалния кодекс.

Преди малко повече от ме­сец – на 24 септември т. г., КЗК спря и предишната обществе­на поръчка на Гърмен, с която г-ца Минка Капитанова се опи­та да даде близо 2 млн. лв. на Амзов, за да ремонтира пъти­щата и улиците в Рибново, Горно Дряново, Дебрен и Дъб­ница. Тогава по същата схема тя го пусна да работи, без да са минали сроковете за об­жалване на процедурата. За всичко това, освен че спря процедурата, КЗК глоби Капи­танова с 15 500 лв., които тя със сигурност няма да даде от джоба си, а ще ги покрие с па­ри от хазната.

В момента гърменската кметица обжалва това реше­ние на КЗК във Върховен ад­министративен съд, но оча­кваното решение на ВАС, об­явяването и провеждането на нов конкурс и свършване на цялата работа по асфалтира­нето на 4-те села трябва да станат до 15 декември т. г., за­щото и за 1 ден забавяне фи­нансиращата програма ще си прибере обратно парите. За 45 дни всичко това няма как да се случи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене