Зимните вируси изместиха Ковид-19 в Благоевград

Зимните вируси изместиха Ковид-19 в Благоевград. В момента преобладават характерните за сезона респираторни заболявания, като има и доказани, макар и малко, случаи на грип „А“. Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград са на лечение 20 пациенти, 12 от тях са приети за последните два дни.

„Имаме пациенти с усложнения от вирусни инфекции, хронични белодробни заболявания, но болни от коронавирус няма. Болните са от различна възрастова група, но преобладават 80-годишните”, заяви за „Струма“ началникът на отделението д-р Румен Кондев. В инфекциозно отделение има няколко пациенти с коронавирус и двама болни с грип „А“, както и млад мъж с варицела. Разпространението на едрата шарка се е активизирало през последните седмици, като има заразени цели семейства. Някои са били на лечение в инфекциозно отделение, тъй като са получили усложнения, а други пък са го изкарали по-леко, за няколко дни, с малко обриви. Рискът от заразяване с варицела е сериозен, тъй като ваксини за варицела няма.  „Има доста болни с вирусни инфекции и няколко случая на грип „А“. При съмнения за грип взимаме секрети и ги изпращаме за изследване в РЗИ. Клиничната картина при грипа е много характерна. Разболяваш се внезапно, появява се силно главоболие, болки в очите, в мускулите, втрисане, отпадналост, висока температура и дразнеща суха кашлица. Моят съвет е да не се прибързва с антибиотиците, а веднага да се ограничат контактите, за да не се заразят и други”, препоръча д-р Дафина Тачова, която е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Благоевградска област.

Джипито д-р Виктория Каракостова също потвърди за увеличаване на случаите на сезонните вирусни инфекции, бактериалните инфекции и грип. Тя обясни, че разчита на комбинирания тест за грип и Ковид-19, който се продава в аптеките за точното диагностициране на инфекцията.

„24 лв. е комбинираният тест, а 14 лв. е изследването за грип. За Благоевград имаме случаи на грип „А“, основно при деца, но те са спорадични. Не са повече от 10 положителните изследвания след празниците. Далече сме от грипната вълна“, заяви д-р Десислава Йолчева, която работи в една от големите лаборатории в града.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене