Най-голямото предизвикателство в това да бъдеш медицинска сестра е справянето с емоционалния аспект на работата

ГОРДОСТ! Фатиме стана медицинска сестра на годината

Мисълта, че мога да направя болката по-поносима с малко внимание и загриженост, с една блага дума да даря спокойствие и щастие на друг човек, ми дават сили и вдъхновение, стимул да бъда още по-добра като медицински специалист и като човек.

Родена в Благоевград, учила в Белица, Фатиме Шайгова стана медицинска сестра на годината, наградена на официална церемония през декември 2022 г. Фатиме Шайгова е завършила бакалавърска степен за медицинска сестра в Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ през 2018 г.

От същата година до момента работи като операционна сестра към Сърдечно-съдова хирургия в УМБАЛ „Лозенец“. Интересува се от пътешествия и обича да е сред природата. На 13 декември Фатиме Шайгова получи наградата „Медицинска сестра на годината“ на церемонията за връчване на годишни отличия на изявените медици в болница „Лозенец“. Наградата й бе връчена лично от служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

След церемонията тя разговаря с репортер  на  filternews.bg

Спечелихте награда за медицинска сестра на годината в УМБАЛ „Лозенец“. Очаквахте ли да получите приза? 

За мен това признание е чест и благодаря за честта. Не го очаквах, но това е голяма радост и удоволствие за мен. Когато всички усилия и труд, които полагаме ежедневно, бъдат оценени по някакъв начин, е мотивиращо и удовлетворяващо.

От 2018 г. работите като операционна сестра в болницата. Какво включват задълженията ви? 

Преди всичко организация и подготовка на инструментариум, операционна зала, консумативи и т. н. Асистираме по време на операции и провеждаме ежедневно почистване преди започване на работа, по време на работа и следоперативна дейност.

Какво е естеството на работа на медицинските сестри? 

Те се сблъскваме с хубавото и лошото, със смъртта, но и с благодарността на пациентите. Отговорността, която носим, е смазваща, а стресът – голям. Смятам, че опитът си казва думата и ни помага в трудни ситуации. Правим всичко възможно да сме усмихнати и ведри, за да вдъхваме кураж на пациентите.

Кои са най-големите трудности, пред които се изправяте с вашите колеги по време на работа? 

Най-голямото предизвикателство в това да бъдеш медицинска сестра е справянето с емоционалния аспект на работата. Тя е свързана с много динамика и отговорност. Медицинската сестра е човекът, който създава спокойствие, чувство за сигурност и съпричастност у пациента. Сестрата е най-близко до болните – често е първият човек, който контактува с тях, особено с тези, които нямат с кого да споделят тревогите си. Повечето студенти се насочват към конкретен дял от медицината, предпочитат да се занимават с хирургия.

Вие защо избрахте тази професия?

Още от малка изпитвах голям интерес към медицината. Мисълта, че мога да направя болката по-поносима с малко внимание и загриженост, с една блага дума да даря спокойствие и щастие на друг човек, ми дават сили и вдъхновение, стимул да бъда още по-добра като медицински специалист и като човек. Харесвам предизвикателствата и адреналина, които ми дава професията.
Смятате ли, че работата на медицинските сестри е достатъчно високо ценена в България? 
Медицинските сестри са неизменна част от лечебния процес, но за съжаление много често тази професия остава в сянка и нашата работа и е недооценена. Все по-притеснителна в страната е тенденцията за недостиг на медицински сестри.
Какви, според вас, са основните причини? 
Днес предизвикателството да работиш като медицинска сестра е голямо, защото професията изисква изключително търпение и отдаденост. Многото часове труд водят до „прегряване“, безсънни нощи, „откраднати часове“ от личното време, пропуснати хранения, липсата на време за любими неща.

Как бихте мотивирали младите, които все още не са избрали с какво да се занимават, да се насочат към вашата професия? 

Да бъдат твърдо убедени в избора си, когато решат да се занимават с медицина, защото това не е просто професия, а избор на начин на живот и пътят, който трябва да извървят, е дълъг и труден.

Това е професия, която ще ги предизвиква всеки ден, с която ще могат да изразят себе си. Но професия, която ще ги прави щастливи и удовлетворени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене