Нови температурни рекорди в Европа

/ Istock
Температурите в първите дни на януари достигнаха исторически връх в редица страни в Европа, предаде Би Би Си.

Национални рекорди бяха подобрени в осем държави, а регионални – в други три.

Във Варшава, Полша, беше отчетена температура от 18,9 градуса по Целзий, а в Билбао, Испания, бяха измерени 25,1 градуса – повече от 10 градуса над средните стойности за януари.

Топлото зимно време в Европа е в контраст със студовете, обхванали Северна Америка. Разразили се снежни бури, дни след смъртоносно застудяване, взеха повече от 60 жертви.

Според прогнозите обилен сняг и леден дъжд ще паднат в северните части на Средния запад, а силни гръмотевични бури и торнада се очакват в Тексас, Оклахома, Арканзас и Луизиана.
От европейската страна на Атлантическия океан времето беше топло на много места в началото на годината.

Температурите в Нидерландия, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Дания и Беларус счупиха национални рекорди.
Рекордите бяха подобрени също в Германия, Франция и Украйна.

Температурата, регистрирана във Варшава на 1 януари, беше с 4 градуса по Целзий по-висока от предишния рекорд за месеца, а в Беларус беше поставен рекорд с 16,4 градуса, което е с около 4,5 градуса над предишното върхово постижение.

В Испания новогодишните температури в Билбао бяха еквивалентни на средните за месец юли, а в части от Каталуния, включително и в Барселона, са въведени ограничения за използване на вода.

Температурни рекорди се подобряват непрекъснато, но е необичайно разликата да е повече от няколко десети от градуса, отбелязва Би Би Си.
В Швейцария термометрите отчетоха 20 градуса, а топлото време засегна ски курортите в Алпите, които изпитват недостиг на сняг.

Не навсякъде в Европа обаче е топло – прогнозирани са по-ниски температури и сняг в части от Скандинавия, а в Москва се очакват до минус 20 градуса в следващите дни.

Само дни по-рано Великобритания, Ирландия, Франция и Испания обявиха 2022 за най-топлата година в историята.
Във Великобритания всеки месец с изключение на декември беше по-топъл от средното. Миналия месец в големи части от страната падна сняг, въпреки че сега метеорологичните условия са по-меки и влажни.

Горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго в резултат на климатичните промени, предизвикани от човека.
Въпреки това зимни събития като тези нямат същото въздействие върху населението като летните горещи вълни, които могат да доведат до голям брой смъртни случаи.

Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса по Целзий от началото на индустриалната ера, а температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света рязко не намалят отделяните вредни емисии, отбелязва Би Би Си.

 Теодора Славянова/БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене