Тежки новогодишни празници отчитат планинските спасители в Югозапада

Новогодишните празници преминаха тежко за планинските спасители от отрядите на Югозападна България. В дните между 27.12.22г. и 02.01.23г., отряд Банско проведе издирвателна акция в района на вр. Вихрен, съвместно с отрядите Разлог, Сандански, Благоевград, Кюстендил и София. Проведени са множество обхождания на района, събиране на информация, облитания с дрон.

При последвал видео анализ на кадрите са разпознати вещи, а по-късно и тялото на загинал турист.

Става ясно, че лицето е паднало по стръмен склон от лед и скали от около петстотин метра. Спасителите са шокирани, след като до него, намират втори труп на сръбски гражданин, паднал от същото място, вероятно доста след Пламен, тъй като липсва на занетите кадри.

Поради опасния терен на който се намират телата, на 02.01.23г. се изисква хеликоптер за евакуацията им, но мисията му е прекратена малко след като прелита над спасителите.

Причините са неясни за нас, въпреки отличното време за полет. Последва наземен транспорт, през ледени полета и скални прагове с около петдесет спасители от горе изброените отряди.

Общо времетраене на акцията на 02.01.2023г. е 17 часа.

„Ръководството на отряд Банско, изказва огромни благодарности на Dimitar Pashkov  който се включи в акцията като оператор на дрон и успя да заснеме тялото на издирвания турист! Благодарим на всички, които не усетиха почивните дни, защото пак решиха да помагат! ПСС апелира, да се спазват всички правила за безопасност при движение в планината при зимни условия!“, допълват от ПСС Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене