ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ТОП ПРЕСА: ПОЛИТИЦИТЕ ПРОПИЛЯХА ГОДИНАТА

ГОСПОЖО УЗУНОВА, КАТО ПИАР ЕКСПЕРТ КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА 2022-РА ГОДИНА?

Същата като 2021-ва:  две години на пропиляно безценно време за България. При това в една много сложна обстановка в региона и света. Вината за това е единствено на политиците. Заслепени от алчност за власт, от стремеж да слугуват на егото си и на задкулисни „господари”, промениха тотално управленските приоритети. Интригите, политическата търговия, партийното инженерство, надцакването, калните компроматни войни за тях се оказаха най-важното. Вместо да се погрижат за обедняващия народ, прииждащите една след друга кризи, продължаващите потоци бягащи от тук лекари, медицински сестри, инженери, млади специалисти…

НО НАЛИ ПЕНСИИТЕ БЯХА УВЕЛИЧЕНИ?

Вижте, положението на българските пенсионери е най-големият грях и срам за политиците на 34-годишния вече преход. Нямат никакво оправдание. Подаяния от 50  -100 лева не са управленска политика. Да не те трогва мизерията на стотици хиляди българи, които години наред съвестно са работили, да зависи от теб да живеят достойно и ти да не правиш нищо съществено, говори много за тези политици. В същото време отново с лека ръка и буквално за няколко дни се гласуваха нови милиарди от джоба на данъкоплатците за изтребители. Тези пари са нужни сега, веднага, за друго- за хората. Ще направя едно скандално сравнение – нужни им бяха 20 години, за да гласуват най-после намаляването на 9% на ДДС за книгите – нещо толкова необходимо, за да може повече хора да четат!  А само за няколко часа се обединиха, за да изхарчат милиарди за самолети!  Правете си извода. Помните ли една реплика в Парламента на Стефан Данаилов към народните представители : „Какво ви става, бе хора, като влезете в тази зала?!”, ги попита той по повод факта, че бързо забравят какво са обещавали преди избори. Затова съм убедена, че промяна и просперитет ще има само тогава, когато се кандидатират почтени, компетентни и най-вече независими личности. Хора, които обичат България искрено, които милеят за народа си. Уважавани личности с отношение към проблемите на хората, добри стопани, които ги е грижа какво ще оставят след себе си. Лошото е, че такива стойностни хора бягат от политиката и всъщност с дистанцирането си правят път на най-неподходящите. Много вярвам, че един ден ще видим друго.

КАКВО ЩЕ НИ ДОНЕСЕ НОВАТА ГОДИНА  -СТАБИЛНО ПРАВИТЕЛСТВО С ТРЕТИЯ МАНДАТ ИЛИ ИЗБОРИ?

Мисля, че мандатите умишлено се протакат, за да може изборите да се насрочат за март и по-нататък. Никой не би отишъл да гласува в студа през февруари, камо ли да се прави предизборна кампания по градове и села. Смятам, че и третият мандат ще е неуспешен. Факт е, че този парламент също беше мъртвороден, както и предходните. От самото начало беше ясно какво ще се случи в него. Тотална загуба на време и народни пари. Партиите, лидерите и техните обкръжения не излъчват нито позитивна енергия, нито воля за успешно управление, нито увереност, че знаят какво да правят. Виждаме хаос, озлобление и най-лошото: изключително ниско ниво.

Не очаквам следващите предсрочни избори да променят по някакъв начин картината. Ще се получи за пореден път същото. Вероятно предстои поредица от избори.

ЧУ СЕ, ЧЕ НДСВ СЕ ЗАВРЪЩА. КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ?

Това и за мен беше интересна новина. Може да се тълкува по няколко начина- или искрено са загрижени за краха на държавата и искат да помогнат с опита си в управлението, или някой любезно ги е „помолил” да се възродят, защото има нужда от стабилни коалиционни партньори. Нека с това изчерпя отговора. Ще наблюдаваме внимателно тази тема и ще коментираме следващия път.

ИЗМЪКВАТЕ СЕ ДИПЛОМАТИЧНО, НО ЗНАЧИ ЛИ ТОВА, ЧЕ НДСВ ЩЕ ИЗМЕСТИ НОВИТЕ ИГРАЧИ -ПП И ПАРТИЯТА НА ГЕН.ЯНЕВ?

За партията на ген. Янев е трудно да се говори, защото още няма ясна политическа физиономия. Не чувам силни послания, не виждам ярки личности в НС. Трябва да поработят, за да станат разпознаваеми. Що се отнася до ПП –смятам, че там има изначално сбъркана комуникационна стратегия, постоянни пиар гафове, липса на силни послания, хората им излизат по медиите неподготвени, излъчват несигурност, използват много клишета, които са омръзнали на публиката през годините.  Трябва да бъдат обучени какво е да си политик, за да се утвърдят и най- вече да спрат тенденцията за намаляване на резултата им. За съжаление, те попариха една надежда – че е добре вече да дойдат младите в политиката. Както навсякъде, явно и в политиката трябва да има степени- чирак, калфа, майстор. Не става с прескачане на стъпала. На този фон едни опитни лица от НДСВ биха стояли доста силно. Още повече, че знаковите личности винаги са били канени по медиите като експерти по различни теми. Лошото е, че навремето имаше серия негативни кампании срещу НДСВ и щетите бяха големи. В съзнанието на някои избиратели още стоят тези матрици, които задкулисни сценаристи пускаха през какви ли не медии и внушаваха на избирателите. Много е важно сега как ще излязат от тази стигма – вече на базата на научените уроци. При всички положения предстоят интересни месеци в политиката.

ДА, НО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ХОРАТА ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ НЕПОСИЛНИ СМЕТКИ И ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ДА ЗАТЯГАТ КОЛАНИТЕ

Затова говоря, че сегашните политици разместиха приоритетите. Ако бяха истински държавници, щяха да се погрижат първо за благоденствието на народа си, да се огледат какво се случва по света, какви са прогнозите- някои доста плашещи, да направят силни стратегии за селското стопанство, за екологията,  за водните ни ресурси, за цените на храните и най-вече за тяхното качество, защото за всеки вече е ясно, че у нас се продават некачествени продукти, които разболяват населението. За здравната система да не говорим, за престъпността, за войната по пътищата… Мнозина световни анализатори казват, че глобализацията приключи с провал и че се връща времето на отделните нации. Затова трябва да си подредим къщата, народът да е подсигурен по всякакъв начин, за да премине през тези турболентни времена с по-малко щети.  Виждате колко много проблемни сфери има  – всичко това е резултатът от работата на политиците на прехода. Мнозина още са в парламента с по 5-6 мандата. Повече от 30 години говорим за реформи и нищо не се случва както трябва- като започнете от „ремонт на ремонта” и стигнете до погрома над духовността. А българите  пътуват, гледат другите европейски градове – подредени, чисти, спокойни, висок стандарт на живот.И логично всеки си задава въпроса: Къде грешим ние, защо не може и у нас да стане така?!

КАКЪВ Е ВАШИЯТ ОТГОВОР?

Правилният кадрови подбор от най-ниското до най-високото ниво, работещи закони и подем на културата и образованието – няколко простички, но ключови условия за просперитет и достойнство на една нация. Ето това не се прави у нас. Причините ги знаем.

КАКВО Е ВАШЕТО ПОЖЕЛАНИЕ ЗА НОВАТА ГОДИНА КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ НА ТОП ПРЕСА?

Бъдете здрави и разумни! Изправете глава и не позволявайте на никого да си прави експерименти с живота ви. Народът е суверенът, той назначава и уволнява, на него трябва да служат политиците, не обратното. Мислете за това пред урните следващия път!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене