Кукерските групи от Разлог се подготвят да изгонят злото със звън на чанове и костюми на „чауши“

Дни преди настъпване на новата година кукерските групи в Разлог се подготвят за най-големия фестивал в града – „Старчевата“. Всяка година на 1 януари градът се оглася от звуците на тежащи десетки килограми чанове, носени от „чаушите“, както тук наричат кукерите.

В „Старчевата“ участват всички махали от града със свои кукерски групи, а деца и възрастни са облечени в носии и извиват кръшни хора. Най-атрактивни са чаушите, които със страшния си вид и звъна на „звонците“ (чанове и хлопки) гонят злите сили.

Кукерите от най-малкия квартал в Разлог, наречен „Крапата махала“, вече довършват костюмите за предстоящия празник. В една от най-старите къщи в града – Патоковата къща, текат последните приготовления преди „Старчевата“. Къщата е предоставена за ползване от Историческия музей в Разлог и в нея кипи оживление, характерно за дните преди Нова година и запазено през вековете.

Подготовката за празника започва веднага след „Старчевата“, за да бъдат изработени красиви костюми за кукерския фестивал през следващата година, разказа пред репортер на БТА Иван Жегов от кукерската група на „Крапата махала“. Най-хубавите кожи се използват за кожуха и за „ногавицата“, а с по-леките се изработват качулките на костюмите, които тук наричат „чучулки“. Високи и страшни, те правят кукера да изглежда огромен, с което хората още от миналото пресъздават страшни образи, за да прогонят злите сили.

 

Всеки квартал се старае да има максимално много чауши. Макар „Крапата махала“ да е най-малката в Разлог, меракът е голям допълни Иван Жегов.

Всяка група се води от „първи чауш“, който е облечен с най-хубавия костюм и води цялата група. Тази година първи чауш на „Крапата махала“ е 17-годишният Борислав Докин. За да бъде един младеж удостоен с тази титла, той трябва да е участвал в кукерските игри, облечен в кожи, няколко поредни години. Младежът с най-дълъг „стаж“ бива избран да води останалите.

Освен красивите костюми, кукерите впечатляват и с тежките звънци или „звонци“, както ги наричат в Разлог. Борислав разказа, че звънците по него тежат над 70 килограма – повече, отколкото самият той.

Кожи, звънци и носии са задължителни за „Старчевата“ в Разлог, но най-важното, което поддържа тази традиция жива, е желанието, с което младите изпълняват ритуала, каза още кукерът Иван Жегов. „Най-вече трябва да има мерак. Ако има мерак, няма значение колко им е тежко, дали вали, или не вали, те излизат“, каза още възрастният чауш.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене