Разяснителна кампания за програмата за саниране на жилищни сгради ще се състои в Кюстендил

Разяснителна кампания по повод стартиралата програма за саниране на жилищни сгради ще се състои на 29 декември в т.нар. Килийно училище в Кюстендил, съобщи пред журналисти кметът на Общината Петър Паунов. Той посочи, че са поканени всички представители на сдруженията по саниране. В срещата ще участва и ръководният екип, който ще отговаря по програмата.

„Ще бъдат дадени последни указания за възможностите за участие в програмата“, каза Паунов. Той посочи, че трябва да се работи бързо, защото принципът е състезателен. „Не сме доволни от националното разпределение на средства, тъй като общината е включена заедно с още 28 общини в един пакет от 30 милиона лева“, коментира Паунов.

„Отдавна чакаме започването на тази процедура, тя беше публикувана на 20 декември“, коментира заместник-кметът Радмила Рангелова. Сред целите на програмата са подобряване енергийните характеристики на националния сграден фонд от жилищни сгради, чрез прилагане на интегрирани енергоефективни мерки; достигане на клас на енергопотребление минимум „B“ след прилагане на енергоспестяващи мерки при жилищни сгради; стимулиране на минимум 30 процента спестяване на първична енергия за обновените жилищни сгради; намаляване на енергийната бедност, чрез намаляване на разходите за енергия.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене