Предлагат да се създаде регистър за домашното насилие

Да бъде създаден Регистър на случаите на домашно насилие. Тази промяна в Закона за защита от домашното насилие бе приета на първо четене от парламентарната социална комисия.

Този законопроект много внимателно отговаря на всички притеснения и критики на Конституционния съд, с чието решение Истанбулската конвенция беше обявена за противоконституционна. Нито една разпоредба от него не влиза в конфликт с това решение и с причините, поради които КС прие Истанбулската конвенция за противоконституционна, обясни Надежда Йорданова, заместник-председател на парламентарната група на „Демократична България“ и един от вносителите на законопроекта.

Според него държавните и общинските органи, болниците и организациите, които се занимават с превенция и защита от домашното насилие, са длъжни до 24 часа да препратят до съответния районен съд молбата за издаване на заповед за защита.

От домашно насилие да може се оплаче и човек, който не е навършил 18 години или е поставен под ограничено или пълно запрещение предвиждат още промените.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене