Ученици от Смолян дариха 5000 лв. на единствения първокласник от наводненото село Богдан

Ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смолян дариха 5000 лв. на семейството на единствения първокласник от наводненото село Богдан. Парите са събрани от благотворителния коледен базар, който се проведе в продължение на два дни и в който се включиха всички ученици от първи до дванадесети клас от учебното заведение.

Малкият Симеон дойде заедно с родителите си и малката си сестричка Александра, а неговите връстници от първи клас го поздравиха с коледна песен. Освен събраната сума, децата подариха на Симеон собственоръчно изработена картичка, в която бяха написали пожелания за здраве и повече да не се налага да преживява подобни неприятни събития. Учениците от първи клас подариха и отпечатъци от своите ръчички, както и сурвачка на своя нов приятел. От ръководството на училището семейството получи още родопски торбички и книжки за Симеон и Александра. Децата задаваха въпроси на Симеон за родното му село, за неговото училище и искаха да разберат повече за трагедията, която е преживял със семейството си по време на наводнението в началото на септември, като изказаха своята съпричастност.

Директорът на училището Росица Шехова каза, че учениците и учителите са били много трогнати от събитията, сполетели село Богдан и останалите села в Карловско. Тя припомни, че още на 15 септември са организирали благотворителна акция – да се съберат средства за пострадалите, вместо да се подаряват цветя на учителите. Шехова допълни, че са поискали да знаят повече за пострадалите от наводнението и учениците сами са решили да дарят парите от благотворителния коледен базар на единствения първокласник от село Богдан и неговото семейство, за да им помогнат за възстановяването на техния дом.

Майката на Симеон, Милена Нечева каза , че на 2 септември след наводнението, домът им бил сериозно засегнат. Оттогава четиричленното семейство живее в къщата на майка й в съседното село Слатина, а синът й пътува всеки ден до Сопот, за да ходи на училище, тъй като училището в селото е закрито. Тя сподели, че правят ремонт на къщата, която все още не е годна за живеене. Семейството досега е получило и около 3000 лв. от община Карлово, които също са събрани от дарения. Ще им трябват още доста средства, за да завършат ремонта и да успеят да се върнат в дома си. Милена изказа своята огромна благодарност към учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смолян и ръководството за оказаната подкрепа.

Учениците от Смолян обмислят в края на учебната година да отидат на екскурзия до Карлово и село Богдан, за да видят още веднъж своя нов приятел Симеон и да не прекъсват връзката си с него.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене