8 магистрати и 10 полицаи с награди в памет на Джовани Фалконе

239b166a8011ccfc885c6ecd27b81096_L

Шефът на КАТ Димо Чобанов заедно с още 8 магистрати и 9 полицаи бе награден на тържествена церемония в зала „22 септември” в Благоевград в памет на Джовани Фалконе. Голямата награда от магистратите получи главният прокурор на Букурещката териториална служба към дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма Богдан Войку. От полицаите плакет и грамота взе Кирил Ванков – служител от сектор „Противодействие на престъпления, свързани с наркотици при отдел „Противодействие на престъпления с висока обществена опасност” при ГДКП – МВР. От Благоевградска област освен Чобанов бяха наградени с грамоти Надежда Шутова – прокурор в Районна прокуратура – Петрич, командирована в Окръжна прокуратура Благоевград, Христина Христова- прокурор в Окръжна прокуратура Благоевград и извънредна награда за адвокат Георги Тошев за подпомагане и реализиране на интерактивни процеси в съдебна зала с ученици и студенти.  Наградите бяха връчени от кмета на Благоевград Атанас Камбитов и посланика на Италия Марко Контичели.  Наградата за главния прокурор от Букурещ взеха представители на посолството на Румъния у нас. Награда за признателност бе дадена на проф. Мария Фалконе – председател на фондация „Джовани  и Франческа Фалконе“.

На церемонията присъстваха представители на дипломатически мисии, Неврокопският митрополит Серафим, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, шефът на Окръжен съд Благоевград Катя Бельова, която е и председател на журито по номинациите, представител на фондация Фалконе – Лауреана Антруини, Лили и Паскуале  Боргато и други. Посланикът на  Италия поздрави с „добър ден” на български присъстващите и заяви, че е силен примерът на магистрата Фалконе и борбата срещу мафията продължава да се осъществява без граници.

Тържеството не мина и без няколко гафа – проблеми с техниката, преводачката, младо момиче, което трябваше да превежда на италианския журналист Фабио Бернабей, който също получи награда, не успя да се справи с превода и се наложи преводачката на посланика да заеме мястото й, закъснението на кмета и посланика.

Ансамбъл „Пирин” и „Бански старчета” поздравиха присъстващите в пълната зала „22 септември”.

Церемонията започна с филм за живота и делото на Джовани Фалконе.  Преди точно 20 години сицилианската мафия извършва атентат срещу най-прочутия ловец на мафиоти – съдията Джовани Фалконе.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене