Сандански е домакин на артистично събитие с няколко изкуства

„Събота вечер в Сандански-ПАЙДЕЯ“ събра в едно старинна и нова градска музика, абстрактни картини и поезия. Концерт, изложба и презентация на книги като бутиково събитие за ценители на високия дух и естетически изказ.
„Пайдея“ е термин от философското израстване на балканската култура, обозначаващ задължителното присъствие на определени учебни дисциплини, свързани с изкуство, при възпитанието на гражданите в класическия период, като доблестна, стойностна личност, способна да мисли за общото благо и развитие.
Камерното събитие, което се организира за първи път и привлече неочаквано голяма аудитория, предизвика интереса на публиката от град Сандански, околни населени места и чуждестранни гости.

На събитието присъстваха и кметът на община Сандански – Атанас Стоянов и зам.-кметът – Павлина Караджова.
Концертът беше открит от Формация за традиционна музика „Леб и вино“ (гр. Сандански) с изпълнения на струнни и духови музикални инструменти, които са част от уникалното културно наследство на района, реставрирани в оригинален вид и звучащи в двуглас чрез типичната мелодика.

„Леб и вино“ зарадваха своите почитатели с оригиналността на музикалните фрази, запазени през вековете в чист вид и пренесоха със своите обяснения аудиторията в друга епоха извън времето. Гостите от група „Точка БГ“, определят себе си като „проект за нова градска музика“, представят авторски поезия, музикални композиции и аранжименти за три китари и четири вокални партии. Много емоция, изказани чувства, лични и общочовешки, съвременна проблематика-текстовете, музиката и брилянтното изпълнение озариха и публиката в Сандански.
Многостранна талантлива личност и интелектуалец, Пламен Сивов презентира книги на издателство „Омофор“-хуманитаристика и психология, а най-голям фурор предизвика поетическата му сбирка.

Младите художници Кристин Георгиева, Димитър Граматиков и АлександАр Каменаров, възпитаници на Елена Каменарова и част от обучителния курс по изобразително изкуство на ЦПЛР-Сандански, развълнуваха любителите на живописта с професионално изпълнени абстрактни композиции в акрилна техника на платно и сух пастел върху картон. Темите, които младото поколение изразява чрез цвят са лирика, еко и философия, както са озаглавени техните цветови хармонични разработки. Експозицията може да бъде разгледана и в следващите дни, а картините са подходящ подарък за предстоящите празници.

Перфектното допълнение на събитието бе професионалният кетъринг, организиран от Мирела Кючукова и Доброволческа кухня за бедни към храм „Св. Николай“ Благоевград.
Организатори са Фондация „ЛЕБ И ВИНО“ и Археологически музей-Сандански, със съдействието на рекламно студио Синтезис, „Вила Мелник“, „Терзийски-Т.Т.“-ЕООД и „Точка БГ“.
В края на вечерта бяха възнаградени за своя труд участниците в първия градски конкурс за история на изкуството „ФОРУМ-Разкази за изкуство“, организиран от ЦПЛР-Сандански, а отличените от журито видеа получиха специални награди от Община Сандански, ЦПЛР-Сандански, Фондация „Пространства“ и книжарница „Фламенго“.
Специално поканени да определят класирането бяха проф. д-р Кристина Борисова и проф. д-р Николай Младенов-специалисти по визуална комуникация и изкуствознание (Нац. Худ. Академия-София), доц. Д-р Момчил Мирчев (НХА-София, скулптура) и Георги Джонгарски, преподавател по рисуване и скулптура в нац. Худ. Училище „Св. Лука“-София. В конкурса участваха 19 ученика от Община Сандански, посещаващи специализиран курс по класическа рисунка и живопис в ЦПЛР-Сандански с преподавател Елена Каменарова.

Голямата награда беше присъдена на Христиан Стоянов-4 клас, за видео разработка на тема „Дюрер“, разказ за художника, репродукции с негови картини и прерисуване на живо на творба на великия график.
„Камерно, предразполагащо събитие, без граница между артист и публика, високо ниво, но в близост до хората. Първоначалният ми замисъл беше да пренеса всички на друго място, образно казано“-Яне Каменаров, организатор.
Елена Каменарова (Фондация „ЛЕБ И ВИНО“) допълни: „Изключително сме доволни, че успяхме да осъществим тази своя идея, както и намерихме редица съмишленици.

Очакваме, че публиката, преживяла заедно с нас тази естетическа наслада, ще потърси път на своето желание за осъществяването на повече събития, специално композирани, премерени и замислени от нас с красивото си въздействие, за да допринесат за славата на гр. Сандански не само туристически и спа-център, но и културен такъв. Благодарим на всички за атмосферата, която се създава чрез електрическия импулс от обмена на творческа енергия между публика и артисти, която ние добре разбираме от опит.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене