Доброволци събраха и дариха хранителни пакети на 83-ма възрастни и 26 деца в община Девин

Доброволци събраха и дариха хранителни пакети на 83-ма възрастни хора и хора в нужда в община Девин, както и на 26 деца.

Кампанията „Бъди човек“ е национална. В Девин неин координатор е 29-годишната детска учителка Моника Карамитева. „Провеждаме кампанията тук от 4 години, за всяка Коледа и всеки Великден, пропускали сме само по време на пандемията. Тази година е най-успешната ни коледна кампания. Събрахме 83 пакета с основни хранителни продукти за възрастни и хора в нужда и 52 пакета за 26 деца. За първи път успях да видя всеки дарител. Този път не събирахме пари, а продукти и хората като че ли заради това повече даряваха. Трогнати сме, че много от дарителите се просълзяваха, че сме се заели с тази инициатива. Сред дарителите са много хора от община Девин, пращаха пратки с продукти и хора, които живеят в Пловдив, от София, а хора от чужбина пратиха пари на близките си да купят продукти и да ги дарят“, разказа Моника. В събота група дарители – млади хора от Девин с три автомобила са разнесли даренията на нуждаещи се хора от Девин, Настан, Беден, Гьоврен и граничното село Кестен. Днес те занесоха продукти и на нуждаещи се хора в село Лясково. „Опитваме се да привличаме за организацията на тези кампании млади хора, за да видят лично как живеят възрастните и хората в нужда“, отбеляза Моника.

Във всяка чанта за възрастните има пакети ориз, макарони, брашно, захар, олио, лютеница, кайма, сладки и баклавички. Понеже дарителите за детските пакети били много, за всяко дете напълнили по два пакета с всякакви лакомства – шоколади, кроасани, шоколадови дядо Коледа, солети, сокове, халви и др.

„И половин пакет брашно да им занесеш на тези хора, се радват от сърце. Най-вече се радват, че не са забравени, казват, благодаря, че дойде да ме видиш. В Кестен са само възрастни хора, но всичките са много работливи, на тях най-голямата им радост е, че имат с кого да си поговорят като отидем. Отиваме на място всички, за да видим хората, да общуваме с тях, да питаме от какво имат нужда. Има страшно много самотни хора, близките им са някъде или са останали сами, с малки пенсии. Те са предоволни от всякакъв и най-малък жест на внимание. Просълзяват се от радост, че някой ги е почел“, казва Моника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене