Екшън! Всички дойдоха на срещата при Денков, но от ГЕРБ го зашлевиха с неудобен въпрос и напуснаха

На срещата, организирана от „Продължаваме промяната“, се явиха представители на всички парламентарни сили

В парламента започна срещата, организирана от ПП и кандидатът им за премиер акад. Николай Денков.

На нея се явиха представители на всички парламентарни сили – „Демократична България“, „Български възход“, БСП, ГЕРБ и ДПС.

„Приемам присъствието на всеки тук по начин, че е готов да влезе в един конструктивен разговор. Искам да обсъдим възможността за кабинет, който да има политическа подкрепа“, поде Денков.

 

„Основната цел на тази среща е да обсъдим заедно какви биха могли да бъдат приоритетите, които да ни обединят. Може да започнем разговора от това, което ни обединява, за да бъдем полезни на хората в България. Това не се определя по думите и лозунгите, а по делата – кои закони сме готови да подкрепим, какво съдържание влагаме в тях, какви задачи си поставяме“, каза той.

„Искам да повишим доверието в демокрацията, да обсъдим изборния процес, както и националните приоритети – влизане в Шенген и Еврозоната“, каза Денков.

Той пожела да разбере дали и другите партии имат такива приоритети и как биха желали да ги постигнат, за да се види дали има пресечна точка между всички.

„Първият приоритет е с намаляване на неравенството в обществото, възнаграждението на лекарите да бъде в определен размер, това на учителите също. Минималната работна заплата да е в размер 50% от средната работна заплата, а пенсиите да бъдат увеличени“, каза академика.

По думите му обща задача на всички присъстващи е да се намери баланс.

„По отношение на бизнеса това, което сме предложили – облагането на свръхпечалбите в сферата на енергетиката, ограничаване на тежестта на работодателя при болничен от 3 на 2 работни дни, приемане на мерките по Плана за възстановяване, подкрепа на работещите родители и прехвърлянето им на отпуск, облекчаване на процедурата по издаване на синя карта, приемане на Закон за изменение и допълнение за създаване на дружества с променлив капитал, намаляване на административната тежест при инвестиционните проекти“, каза той.

„По отношение на доверието в демокрацията става въпрос за правовия ред, промените в НПК и Закона за съдебната власт, свързан с контрола върху главния прокурор, както и Закона за правната помощ“, каза той.

„Ако има червени линии, нека да бъдат казани. Все пак ние призовава да не се говори за червени линии, а за това, което ни обединява“, каза той.

Асен Василев опита да изгони медиите от залата, но всички възроптаха, включително и представителите на другите парламентарни групи.

Думата взе Десислава Атанасова:

„Ние много отдавна сме преценили кои са важните теми за България и не веднъж ги поставихме на публично обсъждане, включително и във формат, на който вие също се отзовахте. Виждаме, че голяма част от темите, които сте ни предоставили, са теми от дневния ред, който е не само обсъден от първата ни среща с вас, но и теми на голяма част от политическите партии.

Считаме обаче, че този разговор е дълбоко закъснял. Разговор в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове, след като комуникацията между парламентарните групи, включително и при връчения първи мандат и молбата за среща с кандидата за премиер от името на ГЕРБ. Това е тема, която вероятно на днешния разговор не трябва да взема превес.

Г-н Денков, струва ми се че влизате в ролята на кукла на конци. Зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите, които вие и вчера и днес обявихте в телевизионен ефир на съпредседателите на ПП.

Считаме, че хора, които през последните 8 месеца доказаха единствено, че не могат да се справят с изпълнителната власт, не могат да бъдат отново номинация в правителство, за което се търси консенсус. Към вашата персонална кандидатура – поздравления.

Ние ви познаваме добре, вие сте бил зам.-министър в наше правителство. Щом сте били в правителство на Радев, Близнашки, мисля и на Плевнелиев, имате своите качества“, каза тя.

„Притеснява ни, че с проект на програма без ясни политически констатации и търсене на консенсус за състав на правителство, за искане за диалог, за обсъждане на този състав, бъдещите приоритети, без подписан официален документ от лидерите на партиите, нещо за което говорим от 3-и октомври насам“, каза тя.

„Желаем ви успех в намирането на съмишленици, ако направите правителство, ще видите вота ни в зала“, каза Атанасова и стана и напусна залата, заедно с Томислав Дончев.

Денков ги попита не искат ли да чуят отговор, но те само поклатиха глава и излязоха от стаята.

Той все пак се почувства длъжен да отговори на Атанасова, макар и не вече сред тях:

„Разбира се моят призив беше да не се връщам към миналото, защото като говорим за изгорени мостове, трябва да говорим за свалянето на правителството на ПП. Моят призив е да не се връщаме назад, а да гледаме напред. Колкото до състава на правителството, първо политики, и евентуално ако има допирни точни, да търсим хора, които могат д аги изпълнят“, поясни Денков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене