Съветниците в Перник освободиха училищата от такса битови отпадъци и гласуваха декларация до президента и НС за ремонт на общински път

Общинският съвет в Перник на заседанието си вчера гласува и изпрати декларация до президента, председателя на Народното събрание, премиера, АПИ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с искане да бъде ремонтиран общински път. Става въпрос за шосето от разклона на Драгичево до „Витошко стопанство“ в Кладница.

„Последните две години и половина по горепосочения път бе осъществен цялостният трафик за и от с. Кладница и хижа „Селимица“. Причината за това е, че в рамките на този период основният републикански път Драгичево-Рударци-Кладница е затворен. Поради това обстоятелство алтернативното шосе, предвидено и изградено да обслужва значително по-ниско интензивен трафик, е силно компрометиран“, се казва в документа.

Общинският съвет настоява за осигуряване на финансови средства за спешно изпълнение на цялостна реконструкция на пътя, включително прилежащата инфраструктура -канализация и водопровод.

С 23 гласа „за“ общинските съветници освободиха от такса смет държавните училища в Перник. На предишното заседание на съвета това не се случи. Сега представителите на общинска администрация бяха против, част от съветниците – също, с аргумент, че парите се използват за генерирания от училищата отпадък, както и че те са включени в издръжката на учениците. С решението си съветниците задължиха ръководствата на държавните гимназии да оповестят за какво са изхарчили спестените от такса битови отпадъци пари.

Присъстващата в залата директор на гимназия „Христо Ботев“ Соня Милкова заяви, че миналата година е бил закупен лек автомобил за нуждите на една от специалностите в училището. Спестените пари в бъдеще пък щели да бъдат инвестирани в подмяна на отоплителните радиатори.

Съветниците обсъдиха и промени в поименния списък, като изграждането на нов пазар на мястото на опожареното „Мархи“ бе отложено.  Заложените за обновяването средства в размер на 1 526 000 лв. отиват за увеличаване средствата за други общински обекти. Сред тях е и ремонтът на ул. „Благой Гебрев“, чиято стойност от 3 100 000 лв. скача на 3 413 400 лв. Финансовата корекция на проекта за новите електробуси на Перник е 500 000 лв. и става общо 5 000 000 лв.

Пазарът ще бъде заложен отново в поименния списък за следващата година. В момента се извършва проектиране на обекта. В проекта е предвидено изграждането на напълно нов пазар на мястото на „Мархи“ в Перник. Прилежащата му територия също ще бъде обновена.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене