Борислав Цеков посочи каква нагла конспирация крои Рашков

Парадоксално е партии и политици да говорят за борба с корупцията и съдебна реформа, а в същото време да дават възможно най-лошия пример на обществото като не спазват елементарни правила на правовата държава, смята той

В България има парадоксална ситуация – партиите и политиците, които най-много призовават за правова държава и борба с корупцията, дават най-лошия пример на обществото като не спазват елементарни правила.

Това неуважение към законите доведе до африканизирането на българската политика, в която всичко е сведено до борба за контрол върху ресурсите.

Това заяви в интервю за БГНЕС Борислав Цеков, доктор по конституционно право и университетски преподавател.

Той със съжаление отбеляза, че липсата на уважение към върховенството на закона в България започва от висшите етажи на политиката.

„Помним как в нарушение на конституцията беше назначен Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Той отказа да се оттегли когато беше ясно за всички какво ще бъде решението на Конституционния съд за двойното му гражданство“, заяви Цеков и добави, че виждаме цяла система от подобни действия: отказът на Петков да се яви на изслушването на парламентарната комисия за „Джемкорп“, отказът на Бойко Рашков да се яви на разпит и др.

„Парадоксално е партии и политици да говорят за борба с корупцията и съдебна реформа, а в същото време да дават възможно най-лошия пример на обществото като не спазват елементарни правила на правовата държава.

Такива правила са да не се явиш когато си призован по надлежен ред да дадеш обяснения пред прокуратурата, следствени органи, полиция или пък си призован по силата на конституцията да участваш в заседание на парламентарна комисия и да дадеш изискуемите от парламента информация.

Ти отказваш да направиш това демонстративно, с политически мотиви. Това показва едно недвусмислено отношение към правовата държава. Това са хора, за които правовата държава е една политическа куха фраза, а не реален принцип“, категоричен е Борислав Цеков.

Според него цялото това незачитане на закона и неглижиране на институциите вече ни е довело до африканизация на политиката, в която няма партии и политици, които се конкурират с идеи в името на национални цели и интереси.

„Както при африканските племена политиката е сведена до взаимно унищожителни битки с цел контрол върху публичните ресурси – водоизточници, нефтени кладенци или диамантени мини“, подчерта юристът и добави, че наблюдаваме цялостна профанизация на политическия живот, в която всичко е сведено до междуличностни отношения, институциите са принизени.

Такава среда е благодатна за развитието на процеси, които атакуват и ерозират парламентарната република.

„Правят се опити за създаване на условия за еднолична власт, подобна на путинския модел. Не случайно се лансират от определени среди абсурдните идеи за президентска република. Това са среди, които са свързани със структурите на бившата Държавна сигурност“, предупреди Борислав Цеков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене