Без категория

Отбелязаха 102 години от освобождението на Петрич

102-godini-osvobojdenie-petrich

Областният управител Димитър Димитров, беше официален гост на отбелязване 102-а годишнина от освобождението на Петрич от Османско владичество. На церемонията присъстваха и повечето от кметовете и зам. кметове на общини в областта, председатели на Общински съвети.

“Уважаеми господин Илиев, скъпи граждани и гости на община Петрич,най-сърдечно ви поздравявам с годишнината от освобождението на града Ви. Нека се преклоним пред подвига на героите на Илинденското, Горноджумайското и Кресненско – Разложкото въстание, нека си спомним подвизите на войните от българската армия, да сведем чела пред саможертвата на всички доброволци в Македоно-одринското опълчение и всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на отечеството. Нека почетем делото, мъдростта и завета на дедите ни да се обединяваме в името на голямата национална кауза – развитието и възхода на България”, каза Д. Димитров. Преди това деца от Общински детски комплекс град Петрич представиха литературно – музикална композиция, озаглавена „102 свободни години по пътя на историята”.

По време на Балканската война през октомври 1912 година Петрич е освободен от четата на капитан Никола Парапанов. Шестдесет и шест души от града се включват в редовете на Македоно-одринското опълчение.

Турците напускат града, както и голяма част от гръкоманите, които се заселват от другата страна на Беласица в село Ветрен, прекръстено на Неон Петрицион (на димотики днес Нео Петрици, в превод Нови Петрич). В града се установява българска военно-административна управа. Комендант на Петрич става Никола Парапанов, а първи кмет – Михо Попов. За околийски управител на новосформираната Петричка околия е назначен Стаме Станоев. Намалелият брой на жителите на града отново се увеличава след Междусъюзническата война, когато хиляди бежанци поемат пътя към свободната част на отечеството.

В Петрич се установяват да живеят около 4500 души бежанци от анексираните от Сърбия и Гърция Вардарска и Егейска Македония. За няколко години броят на жителите на града достига 7164 души. Днес Петрич е административен, стопански и културен център на Община Петрич.

102-godini-osvobojdenie-petrich2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене