Кметът Илко Стоянов към ансамбъл „Пирин“: Успяхте да върнете емблемата на Благоевград там, където ѝ е мястото – на върха

Концерт-спектакълът „Между девет планини“ бе представен на сцена пред многобройна публика в Благоевград.
Умело съчетание на музика и танц, преплитане на минало и настояще, традиции и съвремие, предизвикаха неспирните аплодисменти на зрителите в зала „Пейо Яворов“. Специален гост на събитието бе и кметът на Благоевград Илко Стоянов, който поздрави творците.
„Развълнуван съм, както всички вас, с които днес сме в тази зала. Искам да благодаря на творците за това, че създадохме един екип, работим като екип. Това са едни таланти, които се обединиха и успяха да върнат емблемата на Благоевград, там където ѝ е мястото, а именно на върха. Благодаря и на публиката, на всички в тази зала, защото тези хора имат нужда от това признание, което получават днес от вас“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.
Заради огромния интерес от страна на почитателите на фолклорното изкуство и емблемата на Благоевград – Ансамбъл „Пирин“, спектакълът бе поставен на сцена в две поредни вечери като част от празничната декемврийска програма, която преминава под надслов „Да бъдем заедно на Коледа“.

„Между девет планини“ е посветен на 150 години от рождението на Гоце Делчев и 110 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество. Изграден върху няколко картини, спектакълът показва красотата на песенното и танцово фолклорно наследство на различни етнографски области в България като акцентът пада върху Пиринския край, в очарователно съчетание с новаторския поглед на екипа, създал постановката „Между девет планини“. Следвайки славната история на ансамбъла, творческият екип: хореография и режисура – Мирослав Димитров, диригент на хора – Латинка Костова, диригент на оркестъра – Валери Димчев, хореограф – Венета Ценова, са създали завладяваща феерия от музика, гласове и танци, запазвайки стила на ансамбъла и непреходните ценности на българския фолклор. Заради сериозния интерес към новия проект и като цяло към творчеството на Ансамбъл „Пирин“ Община Благоевград и ръководството на състава планират „Между девет планини“ да бъде поставен на сцена през 2023 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене