Новогодишен базар на производители от Родопите откриха в Атриума на Областната администрация в Смолян

Фермери, производители и занаятчии от Родопите представят продукцията си на Новогодишен базар в Смолян. Картофи, ябълки и мурсалски чай от планинския район, творби на дърворезбари и майстори на сувенири от дърво и природни продукти, са изложени на щандове в Атриума на Областната администрация. Базарът се организира от Областната администрация и регионалните земеделски служби.

Щанд с ръчно изработени кошници привлича потребителите на еко продукти. Майсторът на преливащите в цветовете на есента кошници Мехмед Шакир обяснява, че продуктите му са от най-здравите материали в гората – дрян и ясен. Разказва, че плете кошници от 60 години, първата е направил като 12-годишно момче. Представителят на изчезващия занаят е категоричен, че държавата трябва на насърчава повече майсторите на произведения от природни материали като дърво, вълнен текстил и др. Според Мехмед Шакир тези кошници са не само спомен от занаятите на региона, но и по-добрият избор в сравнение с пластмасата. Светът най-после започна да проумява, че пластмасата е много вредна, допълва майсторът кошничар.

Добра е реколтата от мурсалски чай и билки в околностите на родопското село Кутела, обяснява Лиляна Кисимова, местен производител. Тя отглежда от пет години култивиран мурсалски чай, който е особено търсен в периода на вирусите и простудните заболявания. Наред с ароматния чай, на щанда ѝ присъстват брани от Родопите билки.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене