Неделното училище в Благоевград води своите възпитаници на пътешествие във времето

С пътешествие на мисълта, което води началото си отпреди две хиляди години, възпитаниците от неделното православно училище към храм „Свети Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“ научават за библейските предания. Беседите води богословът Мирела Кючукова, която запознава по достъпен и разбираем начин децата от предучилищна и училищна възраст с чудесата, с които се свързват светците, и с християнските добродетели.

Тази неделя пътешествието в неделното училище премина през „Двореца на жестокия цар“, а д-р Кючукова разказа за Рождество, за пастирите, които ангелите възвестяват за това събитие, за пътя на мъдреците до двореца на цар Ирод и до яслите, в които се е родил Христос.

Наред с беседите в неделното училище децата учат и тънкостите на иконописта. Заедно с умения, свързани с това изкуство, малките иконописци научават за изобразяването на православните светци, житията им и сътворените от тях чудеса.

Ръководител на школата е Даниела Донева, а днес, наред със задачите по иконопис, децата се впуснаха в още една – да изрисуват коледни картички, които подариха на пресклуба на БТА в Благоевград. Всяка от тях ще бъде дарена на гостите на пресклуба през празничния месец декември, а посланието, което отправят малките творци, е светлината на Рождество да озарява домовете и душите, а забързаното ежедневие да не ни отдалечава от християнските ценности.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене