Какво да направя при трудова злополука?

Злополука е злощастно събитие, произшествие или инцидент, причинени от физическо въздействие върху тялото, които водят до внезапни негативни последици за здравето на пострадалия.

Трудова злополука наричаме, всяко внезапно увреждане на тялото, случило се по време или във връзка извършване на работните задължения на засегнатото лице, както и при всяка дейност, извършена за обслужване интересите на дадено предприятие.

Интересен факт е, че трудова злополука може да се нарече и такава, която се е случила по време на обичайният път към работното място или при връщане от работа към дома. Също важи и за отиване и връщане от и до обичайното място на хранене на работника.

При настъпила трудова злополука законът предвижда редица права за работника и служителя, като най-същественото от тях е правото на парично обезщетение. За да се осъществи обаче е необходимо първо да бъде установен трудовия характер на злополуката. С тази процедура се заема Националният осигурителен институт, като процедурата завършва с разпореждане за приемане на злополуката за трудова или с отхвърляне на трудовия й характер.

Редът за установяване на трудова злополука е определен в чл. 57 и сл. на Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки.

Как протича този административен процес?

 

  1. Сигнализиране

Независимо дали сте пострадал или свидетел, първата стъпка е да уведомите прекият ръководител на предприятието. Ръководителят е задължен в срок от 3 работни дни от узнаването да подаде декларация в НОИ за настъпилата злополука. След като злополуката вече е декларирана, в срок от една година, пострадалият или неговите наследници трябва да подадат декларация в териториалното поделение на НОИ.

  1. Разследване

Веднага след сигнализирането за трудова злополука, прекият ръководител на предприятието е задължен да организира разследване на обстоятелствата на злополуката. В процеса на разследване участват представители на работниците и служителите от комитетите и групите по условия на труд и на синдикалните организации в предприятието. В случай на „нетравматично увреждане” (внезапна смърт на работното място, неясен механизъм на получаване на увреждането), в комисията се включват и лекари – специалисти по трудова медицина.

  1. Разпореждане

Административното производство приключва с решаващия акт. Той се постановява в 7 дневен срок (от декларирането) от длъжностно лице, определено от ръководителя на териториалното поделение на НОИ. С това разпореждане длъжностното лице приема или не приема злополуката за трудова.

  1. Влизане на разпореждането в сила

В  случай, че длъжностното лице признае трудовия характер на злополуката, влиза в сила процесът по обезщетение.

Важно:

Ако административната процедура не е не е завършила с акт, признаващ трудовия характер на злополуката или не е проведена в посочения срок, обезщетение не може да се изисква.

  1. Обжалване

В случай на процедура по обжалване, осигурителят може да обжалва акта на длъжностното лице ако не е съгласен с неговото заключение. Пострадалият или неговите наследници имат същото право. Процедурата по обжалване се извършва по реда на чл. 117 от Кодекса за социално осигуряване и се развива пред ръководителя на съответното териториално поделение на НОИ. Следващият етап е съдебен контрол и той е двустепенен – съответния административен съд и Върховен административен съд.

Важно:

Ако в резултат на злополуката има увреждане на повече от трима работещи или злополуката е довела до инвалидност или смърт, или има основание да се предполага, че ще доведе до такива увреждания, незабавно трябва да бъдат уведомени полицията, териториалното поделение на НОИ и инспекцията по труда.

По-подробна информация за трудовата злополука може да прочетете тук https://tonchev.bg/трудова-злополука/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене