ГЕРБ-СДС за посещението на митрополит Антоний: Преследвало е политически цели, които не се декларират открито

/ БГНЕС
От парламентарната група на ГЕРБ-СДС изпратиха декларация до Светия Синод, в която изразяват своята позиция от посещението на Волоколамският митрополит Антоний в България.

Визитата на митрополита у нас предизвика протест на 6 декември, когато той бе на литургия в църквата „Св. Николай Чудотворец“. По-късно се появиха снимки от посещението му на царския дворец „Врана“ заедно с руския посланик Елеонора Митрофанова. Там те са били по покана на Симеон Сакскобургготски, стана по-късно ясно от медийни съобщения.

„През последните дни, на посещение в България е Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия. Макар тази визита да беше обявена като църковно-празнична, посветена на честването на храмовия празник на черквата „Св. Николай“ към руското подворие, на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че посещението е било „работно“, което потвърждава опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се декларират открито„, съобщават от ГЕРБ, цитирани от пресцентъра на партията.

„Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение „Русофили“, затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент“, пише още в позицията.

„В този контекст, ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС искаме да заявим следното: Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт, отдавайки Божието кесарю, а не Богу; Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не бива да се превръща в апологет на тази политика, защото нашият Спасител е казал, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците; Заявяваме категоричната си подкрепа за автокефалията на Православната църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия; Обръщаме се със синовна молба към Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна. А също и да помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна. Нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква“, става още ясно от декларацията на партия ГЕРБ.

„Българската църква има историческата памет да оцени, колко труден и трънлив може да бъде пътят на един православен народ за създаване на своя поместна църква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз край на войната, за мир на Земята и благоволение между човеците“, се казва в позицията на ГЕРБ.
 Пресцентър на партия ГЕРБ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене