Нинова каза 3 изречения на проф. Габровски и срещата приключи с пожелания за…

Кандидатът за премиер на ГЕРБ заяви, че ситуацията, в която се намира страната ни, е силно обезпокоителна, а нови предсрочни избори биха задълбочили кризата

Абсолютно твърдо заставам зад всички реформи, свързани с прозрачност и антикорупционни практики. В тези времена на несигурност България има нужда от малко стабилност поне за известен период и да спре да кърви във финансов аспект.

Това заяви проф. Николай Габровски, кандидат за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС по време на среща с представители на БСП. По време на разговорите проф. Габровски изложи визията си за съставянето на кабинет и посочи основните си приоритети, около които се надява да открие съмишленици.

 

По думите му ситуацията, в която се намира страната ни, е силно обезпокоителна, а нови предсрочни избори биха задълбочили кризата. Той заяви, че основната му цел ще бъде да търси диалог между партиите.

„Всяка една от партиите, търсейки защита на конретни интереси на своите гласоподаватели, стига до едни конфронтационни нива, които не позволяват да се продъжи напред“, обясни кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

„В тези времена на несигурност България има нужда от правителство, поне за известен период. Надявам се да намеря подкрепа, защото това е начинът да се стабилизира държавата, за да продължим напред“, изтъкна проф. Габровски.

„Надявам се за тези основни ценности и идеи да намеря подкрепа. Това е единственият начин да се стабилизира държавата и обедняването на българите“, каза той.

За БСП основен преговарящ бе лидерът на партията Корнелия Нинова. Както бе анонсирала още през миналите дни, Нинова отхвърли офертата за подкрепа към кабинет на ГЕРБ с първия мандат:

„Благодарим ви за поканата. Тук сме от уважение към вас, за да ви кажем три изречения. Приемете нашите уважения като личност и професионалист, ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от вас като кандидат за министър-председтел, тъй като това за нас е правителство на ГЕРБ“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Уважаваме вашата амбиция, но ние няма да подкрепим този мандат. Има възможност за втория и за третия. Споделяме позицията ви, че България има нужда от стабилност и работещ парламент и кабинет. Пожелавам ви в следващите разговори да срещнете разбиране“, каза в края на срещата Нинова.

БЛИЦ припомня, че по-рано в четвъртък проф. Габровски, придружен от Десислава Атанасова и Томислав Дончев, се срещна и с представители на ДБ. Христо Иванов заяви, че формацията му все пак няма да подкрепи кабинет на кандидата за премиер.

От „Възраждане“ пък решиха да откажат срещата и няма да разговарят с проф. Габровски.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене